Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Bartosz Jarosz

  • Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
  • 31 sty 2014 05:06

W różnych układach

Układ mebli kuchennych może być różny. Wybór odpowiedniego rozwiązania, dopasowanego do wielkości pomieszczenia i potrzeb domowników, sprawi, że „praca” w kuchni będzie przyjemnością.

 ' title=

Meble, z zabudowanymi sprzętami, ustawione są na dwóch przeciwległych ścianach. Zlew i lodówkę umieszczona zostały na jednej stronie, a piekarnik na drugiej.

' title=
fot. Bartosz Jarosz

Układ dwurzędowy – złożony z dwóch równoległych ciągów zabudowy. Możliwy do zastosowania w kuchniach o szerokości min. 240 cm. Prosty, ale zapewniający bardzo dobrą komunikację między strefami.

' title=

Minimalistyczna kuchnia Matrix w kształcie zabudowy „U” będzie idealnym rozwiązaniem w dużej, nowoczesnej kuchni. Wycena indywidualna, Poliform.

' title=
fot. Poliform

W kształcie litery „U” – jest wygodniejszy od układu równoległego, gdyż gwarantuje ciągłość blatu roboczego. Najczęściej w tym wariancie możemy sobie pozwolić na zachowanie najwygodniejszego „trójkąta roboczego”. Zaletą jest jest bliskość stref względem siebie, ale nadaje się tylko do większych pomieszczeń.

' title=


Dzięki zmianie podejścia do projektowania pomieszczeń przestrzenie kuchenne są coraz większe i otwierają się na salon. Przy otwartych przestrzeniach możemy uzupełniać klasyczne typy zabudowy o wyspy i półwyspy. Przy czym półwyspy są częściej spotykane, gdyż nie mają tak dużych wymagań przestrzennych. Stanowią dobre wizualne oddzielenie strefy kuchni od salonu.
 
Pamiętajmy, że wolnostojąca wyspa wymaga naokoło obejścia po 120 cm – jeśli chcielibyśmy zastosować wokół wyspy o szerokości min. 150 cm – układ L, to kuchnia powinna mieć 510 cm. Dlatego najczęściej stosuje się wyspy razem z układem liniowym.
 
Układy kuchenne możemy uzupełniać o stoliki śniadaniowe, blaty barków lub nawet o stoły – często spełniające dodatkową funkcje blatu roboczego. Według teorii „trójkąta roboczego” odległości między sprzętami nie powinny być większe i mniejsze niż: 120-210 cm od lodówki do zlewu, od zlewu do piekarnika/płyty 120-210 i od piekarnika/płyty do lodówki 120-270cm.
 
Na każdym boku zabudowy może znaleźć się po jednym podstawowym sprzęcie AGD: lodówka, płyta z piekarnikiem i zlew ze zmywarką – taka optymalna odległość pomiędzy sprzętami gwarantuję szybką i sprawną pracę. Pomiędzy każdym z tych elementów powinien znaleźć się odcinek blatu roboczego. Bardzo złym rozwiązaniem jest, gdy płyta lub zlew znajduje się tuż przy ścianie bocznej lub wysokiej zabudowie.

PROJEKTANT

Monika i Adam Bronikowscy

Hola Design - Projektowanie Wnętrz


Monika i Adam Bronikowscy

Hola Design - Projektowanie Wnętrz

WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA