Fot. HTH.
Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
12 maj 2011 11:11

Wyspa kuchenna: kto powinien ją mieć?

Myślisz o otwartej kuchni, a jednocześnie masz na nią dużo miejsca? Idealne rozwiązanie to wyspa kuchenna, która daje możliwość przygotowywania posiłku kilku osobom naraz.

Wyspa kuchenna może być po prostu dodatkowym blatem do pracy i stołem kuchennym jednocześnie. Może być jednak także prawdziwym centrum dowodzenia w kuchni – zwłaszcza że oprócz blatów roboczych możemy wstawić tu płytę grzejną, inne sprzęty AGD (takie jak piekarnik czy zmywarka) lub zlewozmywak.

Co więcej, wyspa to także świetny pomysł na miejsce do spożywania posiłków. Sprawdzi się również jako domowy bar – trzeba tylko odpowiednio ją zaplanować i zagospodarować. Wyspy kuchenne mogą mieć różne kształty i wymiary, można także pokusić się o kilka poziomów wysokości – to najlepszy sposób, aby zyskać miejsce do przygotowywania posiłków, gotowania, jedzenia i wspólnego spędzania czasu.

Wyspa świetnie się też sprawdzi jako element oddzielający kuchnię od salonu, zwłaszcza, że nowoczesne wzornictwo mebli kuchennych pozwala dobrać również wyjątkowo „salonowy” jej wystrój. Aby jednak spełniała swoją funkcję, warto przemyśleć kilka istotnych kwestii.

Najważniejsza jest wygoda – a więc swobodny dostęp do wyspy z każdej strony oraz odpowiednia odległość od szafek. Zawsze należy też pamiętać o ergonomii w kuchni, czyli tzw. zasadzie trójkąta roboczego. Koniecznie trzeba zadbać o odpowiednio dużą (i wygodną!) przestrzeń do pracy – szerokość blatów roboczych, dodatkowe miejsca do odstawiania garnków, miejsce do rozdrabniania produktów, szafkę z koszem na odpadki pod blatem.

Jeśli przy naszej wyspie chcemy również jeść posiłki lub sączyć drinki – konieczna jest jej odpowiednia wysokość (tu świetnie sprawdzą się wyspy kilkupoziomowe) oraz dodatkowe miejsce do odstawienia krzeseł lub stołków. Tak zaprojektowana wyspa kuchenna może stać się miejscem, w którym będzie się nie tylko przyrządzać posiłki, ale i z przyjemnością spędzać czas.

Rady dla wyspiarzy
Zanim zdecydujesz się na wyspę kuchenną:
1. Przemyśl, czy twoja kuchnia jest wystarczająco duża. Wyspy sprawdzą się w kuchniach o powierzchni co najmniej 15 m2 (im więcej, tym lepiej).
2. Upewnij się, że do wyspy będzie swobodny dostęp ze wszystkich stron.
3. Przestrzeń między wyspą a resztą szafek powinna wynosić od 90 do 120 cm. Zbyt mała lub zbyt duża mocno utrudni pracę.
4. W zależności od tego, jakie elementy znajdą się na wyspie (zlewozmywak, płyta grzejna, inne sprzęty AGD), zadbaj o doprowadzenie odpowiednich mediów.
5. Blaty do pracy powinny mieć odpowiednie wymiary – ważna jest też dodatkowa powierzchnia robocza po obu stronach płyty grzejnej – co najmniej 30 cm z każdej strony.
6. Jeśli chcesz, aby wyspa spełniała też funkcję stołu lub baru, pomyśl o kilku poziomach blatu. Aby można było przy nim swobodnie siedzieć na zwykłych stołkach – wystarczy ok. 75 cm. Do stołków barowych optymalna jest wysokość ok. 110 cm.
7. Wykorzystaj dodatkową przestrzeń – sprawdzą się półki, szuflady (idealne będą zwłaszcza carga). Od strony salonu wyspa może też pełnić funkcje dekoracyjne – tu sprawdzić się mogą otwarte półki.

Kuchnia z kolekcji Nuvola proj. Luca Meda (Dada). Prostokątna wyspa (marmur Carnico Grey o grub. 4 cm) mieści zlewozmywak, płytę grzejną, piekarnik, małą zmywarkę i winiarkę. Fronty szafek to lakierowane na biało aluminium, a uchwyty wykonane są z chromowanej stali. Wycena indywidualna. Dada/Space Design.

Dada/Space Design
fot. Dada/Space Design

Kuchnia Mono White to nowość marki HTH. Kuchnia zapewnia dużo miejsca do pracy i przechowywania. Fronty drzwi wykonane zostały z trwałej płyty mdf, a delikatnie zaokrąglone krawędzie nadały jej elegancji. Drzwi pokryto białym lakierem. Spójne połączenie z częścią mieszkalną to propozycja, która uwzględnia potrzeby nowoczesnej rodziny. Wycena indywidualna. HTH.

HTH
fot. HTH

Kuchnię Matrix (proj. Paolo Piva) wyróżnia ascetyczny design, który charakteryzują duże proste kształty i otwarte przestrzenie. Fronty mogą być wykończone w szlachetnych fornirach, lakierach matowych i błyszczących, stali. Również blaty dostępne są w kilkunastu rodzajach. To pomysł na kuchnię dla miłośników minimalistycznego modernistycznego stylu. Wycena indywidualna, Varenna Poliform/Mood Design.

Varenna Poliform/Mood Design
fot. Varenna Poliform/Mood Design

Kuchnię Jersey charakteryzują proste nowoczesne bryły. Uwagę zwraca perłowy połysk szafek i efekt lakierowanego szkła. Wycena indywidualna. Mebel Rust.

Mebel Rust
fot. Mebel Rust

Model Seven Black Oak jest wykonany z płyt o grubości 1,9 cm z wyrzeźbionymi poziomymi wgłębieniami pełniącymi rolę uchwytów. Fronty zostały pokryte fornirem dębowym, który jest dodatkowo zabezpieczony trwałym lakierem, odpornym na uszkodzenia. Pomysłowy projekt połączył przestrzeń kuchenną z częścią salonu. Wycena indywidualna. HTH.

HTH
fot. HTH

W 2011 roku na rynku pojawiła się świeża odsłona kuchni Ola20 marki Snaidero, produkowanej od 1990 roku. Charakterystyczne „krągłości” dodają meblom lekkości, a fantazyjnie wygięty blat roboczy stwarza dodatkowe miejsce, idealne na pogaduszki z przyjaciółmi. Wycena indywidualna, Snaidero.

Snaidero
fot. Snaidero

Nowoczesna kuchnia Capri od Ebano design wykonana z lakierowanych płyt MDF i naturalnych oklein egzotycznych. Wycena indywidualna, Ebano design.

Ebano design
fot. Ebano design

Sercem kuchni Funchal jest wyspa kuchenna, w której blat zasłonięto niską nadstawką – pomaga to ukryć strefę roboczą przed wzrokiem gości. Nietypowy kształt i duża liczba pojemnych schowków sprawiają, ze kuchnia nabiera „salonowego” charakteru. Wycena indywidualna. Mebel Rust.

Mebel Rust
fot. Mebel Rust

Niezwykły projekt kuchni Marmorin by Eva Minge. W zaprojektowanej na kształt otwartej walizki ascetycznej kuchni króluje ultranowoczesna wyspa, utrzymana w klasycznych kolorach czerni i jasnej szarości. Jej formy zaprojektowano i wykonano tak, by przyszli użytkownicy mieli możliwość dodawania bądź odejmowania płaskich elementów blatu, dzięki czemu bryła zmieni swoje gabaryty, dostosowując je do konkretnego wnętrza. Wycena indywidualna. Marmorin.

Marmorin
fot. Marmorin
Zdaniem architekta

Wyspa kuchenna jest oryginalnym i funkcjonalnym rozwiązaniem, coraz częściej stosowanym w domach i mieszkaniach. Nic dziwnego ­– spełnia bowiem wiele przydatnych funkcji: może być dodatkowym miejscem do przygotowywania posiłków i gotowania, barkiem, przy którym pogawędzimy przy kawie czy zjemy szybkie śniadanie czy nawet miejscem do pracy.
 
Wyspa kuchenna jest idealnym rozwiązaniem w dużych przestronnych kuchniach, skraca bowiem odległość między poszczególnymi sprzętami. Dostęp do wyspy z każdej strony umożliwia pracę jednocześnie kilku osób. Wyspa kuchenna jest także optyczną granicą pomiędzy kuchnią a salonem.
 
Dzięki niej możemy przygotowywać posiłek nie tracąc kontaktu z gośćmi w salonie. Warto jednak (zwłaszcza gdy przyjmujemy gości) pomyśleć o dwóch poziomach blatu na takiej wyspie. Jeden z nich przyda się do pracy, drugi będzie spełniał funkcję estetyczną.
 
Ważne jest również logistyczne zaprojektowanie takiej wyspy. Garnki, sztućce czy inne sprzęty powinny być w zasięgu ręki. Aby dodatkowo podnieść funkcjonalność wyspy, możemy ją wyposażyć w szuflady, carga czy nawet otwarte, estetycznie zaprojektowane półki dostępne od strony salonu czy jadalni.
 
Zanim zdecydujemy się na wyspę, warto przeanalizować wielkość pomieszczenia, jakim dysponujemy oraz wymagane wielkości dla wyspy kuchennej. Blat wyspy może mieć szerokość blatów kuchennych, czyli 60 cm. Jednak dla wygody użytkowania warto jest dodać 30 cm. Wygodną odległością wyspy od innych elementów jest 120 cm.
 
Wyspa może mieć kształt kwadratu, prostokąta czy nawet koła, wszystko za
leży od stylu i klimatu całego domu czy mieszkania. Jej wielkość zależy od funkcji, jakie ma spełniać. Lokalizując na wyspie zlewozmywak czy płytę grzewczą stworzymy centrum dowodzenia w kuchni. Oczywiście musimy pamiętać, że takie rozwiązanie wymaga doprowadzenia odpowiednich mediów, jak gaz, woda czy elektryczność.
 
Należy również pamiętać o pozostawieniu blatu roboczego wokół np. płyty grzewczej, aby swobodnie móc odstawić gorący garnek czy pokroić składniki na zupę. Estetyka wyspy musi oczywiście nawiązywać do klimatu kuchni, jak i sąsiadującej jadalni czy salonu.
Arch. Małgorzata Brewczyńska, Inventive Interiors

WASZE KOMENTARZE (1)

DODAJ KOMENTARZ
  • wawro, 2014-01-09 09:03:37

    Bosko, cudownie, zajebiście!

POLECAMY W SERWISACH