Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Wyspa pełni rolę blatu roboczego. To prawdziwe, w pełni zintegrowane centrum gotowania. Projekt: Chantal Springer. Fot. Bartosz Jarosz.

Zobacz galerię [20 zdjęć]

Wyspa pełni rolę blatu roboczego. To prawdziwe, w pełni zintegrowane centrum gotowania. Projekt: Chantal Springer. Fot. Bartosz Jarosz.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Ewa Kozioł
23 marz 2014 05:42

Wyspa w kuchni. Porady i inspirujące pomysły architektów

Wyspa w kuchni to doskonały pomysł. A już szczególnie w otwartej strefie dziennej. Architekt Małgorzata Brewczyńska radzi jak jak zaprojektować, aby było modnie i wygodnie.

  • arch. Małgorzata Brewczyńska, pracownia Inventive Interiors

    Z ogromną pasją tworzy wnętrza, które odpowiadają na potrzeby i oczekiwania klientów. Zaprojektowane tak, aby zachować równowagę między funkcjonalnością i elegancją.Od wielu lat prowadzi własną pracownię, która działa z myślą tworzenia niepowtarzalnych wnętrz. W swojej ofercie posiada usługi projektowania i aranżacji wnętrz mieszkalnych i komercyjnych drogą tradycyjną, jak również online.

Wyspa doskonale sprawdzi się w roli funkcjonalnego, wygodnego centrum dowodzenia w kuchni. Dodatkowo, dzięki wygodnemu dostępowi ze wszystkich stron, gotowanie, pieczenie i przygotowywanie posiłków, przebiega znacznie szybciej i można w nie zaangażować również członków rodziny.

Wyspa a wielkość pomieszczenia

Wyspa to ciekawe i efektowne rozwiązanie, ale wymaga dość dużo miejsca, zwłaszcza gdy kuchnia jest oddzielnym wnętrzem. Aby projekt z wyspą był ergonomiczny i funkcjonalny, kuchnia zamknięta nie powinna mieć mniejszej powierzchni niż 15-20 m², a jej idealny kształt to kwadrat. W pomieszczeniach otwartych na salon kuchnia może być mniejsza – wyspa jest wtedy rodzajem mebla, często pełniącego także funkcję jadalni.

Wyspa a odległości między szafkami

Podstawowym zadaniem wyspy jest ułatwienie prac kuchennych. Dlatego należy pamiętać o zachowaniu odpowiednich odległości między szafkami a wyspą. Minimalna odległość to 90 cm, ale najlepiej, jeśli będzie to 100-120 cm. Więcej miejsca potrzeba, jeśli wyspa sąsiaduje z ciągiem roboczym – umożliwi to przejście nawet przy otwartych drzwiczkach szafek, czy wysuniętych szufladach.

Wyspa nie powinna być usytuowana w przejściu do innych pomieszczeń, jak również zbyt blisko drzwi, bo będzie utrudniała komunikację.

Funkcje wyspy

Zalet wyspy kuchennej jest wiele: dodatkowe miejsce do pracy, pojemne szafki i szuflady pod jej blatem, modna bryła stanowiąca ozdobę pomieszczenia. Można przy niej zorganizować także barek do spożywania szybkich posiłków, czy wypicia kawy z przyjaciółką. A czasem wyspa jest po prostu tylko umowną granicą między kuchnią a pokojem dziennym.

Na wyspie możemy również zamontować sprzęty AGD. Najłatwiej jest podłączyć płytę ceramiczną lub indukcyjną, do czego potrzebne jest tylko gniazdko elektryczne (instalację chowa się w podłodze). Rzadziej montujemy płytę gazową – z powodu trudności w doprowadzeniu instalacji z gazem. Bez względu na rodzaj płyty nieodzownym elementem wyspy jest okap tzw. wyspowy, czyli taki, który pięknie prezentuje się z każdej strony. Należy również zadbać o jego odpowiednią wydajność – musi ona być relatywnie większa niż standardowego okapu w małej i zamkniętej kuchni.

Przy kuchni otwartej na salon, obliczając wydajność okapu, należy wziąć pod uwagę kubaturę całej otwartej przestrzeni. Jeśli na wyspie ma się znaleźć zlewozmywak, konieczne będzie poprowadzenie instalacji wodno-kanalizacyjnej w podłodze z zachowaniem odpowiednich spadków rur – 2-2,5%, by grawitacyjne odprowadzenie ścieków w ogóle funkcjonowało. Innym rozwiązaniem jest wyprowadzenie kanalizacji przez strop nad niższą kondygnacją – np. piwnicą. Problem odprowadzenia ścieków warto rozwiązać już na etapie budowy.

Wyspa od strony estetycznej

Bez względu na kształt wyspy (prostokątny, kwadratowy, owalny) oraz jej wewnętrzne wyposażenie, trzeba również pomyśleć o walorach estetycznych. Jako wolno stojący element powinna nawiązywać do stylistyki kuchni, jak również sąsiadującego z nią pomieszczenia. Należy również uważać, aby nie przeładować ogólnego wrażenia zbyt bogatą formą wyspy.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH