Ścianę nad blatem zdobi cegła rozbiórkowa z początku XX wieku. Ze względów praktycznych została zabezpieczona szkłem. Projekt: Magdalena Kwiatkowska. Fot. Bartosz Jarosz.

Zobacz galerię [15 zdjęć]

Autor: Ewa Kozioł
20 maj 2014 15:57

Cegła w kuchni. Zobaczcie najciekawsze projekty architektów

Oryginalna, nietuzinkowa, ciekawa. Cegła to rewelacyjny pomysł na wykończenie ściany. W kuchni czy w jadalni – zawsze wygląda pięknie.

Wypalana cegła jest elementem naturalnym, ciepłym w odbiorze, ale i szorstkim. Szczególnie ciekawie komponuje się z drewnem oraz ceramiką. Cegła we wnętrzu to element dekoracyjny, którego nie powinniśmy się bać. Pięknie się starzeje, dlatego warto ją eksponować.

Dostępne kolory cegieł

Do wyboru są różne wielkości i faktury, a także ciepła lub chłodna kolorystyka. Cegłę lub płytki cegłopodobne możemy ułożyć na całej ścianie lub tylko w niektórych miejscach, np. obudowie wyspy czy ścianie nad blatem, co zaakcentuje rustykalny charakter przestrzeni kuchennej.

Cegły można również malować na dowolne kolory lub pozostawić w naturalnej, ceglanej barwie. W zależności od efektu, który chcemy osiągnąć, do wyboru mamy tonację piaskowo-brzoskwiniową (np. cegła pruska), jasnoszarą (stara cegła szaro-grafitowa) lub tradycyjną, ceglastą (cegła kościelna i klasztorna). Interesująca jest także chropowata faktura cegieł – wygląda, jakby na ich licach odbił się ślad dawnych czasów.

O różnej wielkości i różnym kształcie

Wymiary i kształt cegieł również oferują spory wybór. W ofercie znajdziemy zarówno tradycyjne, prostokątne, jak też mniejsze, kwadratowe cegiełki. Długość i szerokość, w zależności od życzenia, dopasujemy do każdego wnętrza. Dzięki małej grubości płytek cegłopodobnych (ok. 1,5 cm) nie zachodzi obawa, że wnętrze się zmniejszy. Cena za metr kwadratowy takiej okładziny wynosi zwykle ok. 60-100 zł. Praktycznie do wszystkich rodzajów cegły są też dostępne płytki narożne.

Montaż cegieł i odpowiednie zabezpieczanie

Przygotowana pod montaż powierzchnia ściany powinna być przede wszystkim sucha i odtłuszczona. Płytki kładzie się na grubą warstwę kleju, ze szczególną dbałością, by nie wystąpiła pod nimi pustka powietrza. Aby zabezpieczyć cegłę, zarówno przed kurzem, jak i uszkodzeniami mechanicznymi, warto ją również zaimpregnować.

W zależności od miejsca zamontowania cegieł (np. nad blatem kuchennym) oraz materiału ich wykonania, wybierzemy odpowiedni preparat. Powierzchnia cegły po jego zastosowaniu staje się twarda i śliska, dzięki czemu z łatwością utrzymamy ją w czystości.

Tekst: Judyta Kokoszkiewicz.

WASZE KOMENTARZE (2)

DODAJ KOMENTARZ
  • Olga, 2015-06-14 19:09:52

    U mnie w kuchni króluje kamień dekoracyjny Stone Master który idealnie cegłę imituje. Polecam. Super rozwiązanie, a jakie efektowne
  • Lidia Olszewska, 2014-05-21 11:04:53

    Też ostatnio na swojej stronie wspominałam o walorach i wykorzystaniu cegły - jest to ciekawa inspiracja, ale również bardzo ryzykowna. Najlepiej przed realizacją pomysłu związanego z wykorzystaniem cegły skonsultować się z jakimś dekoratorem.

POLECAMY W SERWISACH