Marmur w kuchni. Fot. Margraf

Zobacz galerię [4 zdjęć]

Marmur w kuchni. Fot. Margraf
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Usakiewicz
09 lut 2018 10:59

Kamień w kuchni: marmur w 5 odsłonach

Mocny i trwały, a jednocześnie na tyle miękki, że można w nim rzeźbić precyzyjne kształty. Wyjątkową urodę zawdzięcza swojej geologicznej przeszłości. A jak prezentuje się w kuchni?

Zwykła wapienna skała pod wpływem ciśnienia i wysokiej temperatury przeszła miliony lat temu metamorfozę. Marmur jest twardszy niż wapień i można go polerować na wysoki połysk. Domieszki innych materiałów widoczne są w nim w postaci charakterystycznych smug innego koloru.

Wydobywany w różnych miejscach na świecie, może przyjmować wiele barw, ale uniwersalnym wzorcem został ten biały, z szarymi żyłkami.

Zastosowanie marmuru przekracza granice architektury. Marmurowe bywają blaty w kuchni, designerskie stoliki, marmurowa jest podstawa ikonicznej lampy Arco, zaprojektowanej przez sławnego architekta Achille Castiglioniego. Kamień ten to nie tylko tworzywo, to także wzór do naśladowania i inspiracja. 

Współczesna technologia dała nam nowe możliwości. Wzór marmuru można wiernie zapisać np. na płytkach łazienkowych. Do złudzenia przypominające prawdziwy marmur, płytki to dobra alternatywa wobec naturalnego kamienia – równie piękne, są jednocześnie lżejsze, trwalsze i łatwiejsze w montażu. Łatwiej się je czyści, nie wymagają też pracochłonnej impregnacji. Źródło: Opoczno

 

 

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH