Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Podłoga w kuchni: drewno. Fot. Pexels

Zobacz galerię [3 zdjęć]

Podłoga w kuchni: drewno. Fot. Pexels
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Katarzyna Masłowska
25 wrz 2017 12:13

Podłoga w kuchni: drewno i wykładzina

Na podłogach w polskich kuchniach od lat królują płytki ceramiczne. Ale to nie jedyna możliwość. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby na kuchennej podłodze położyć wykładzinę, a nawet drewno. W takim przypadku wybór powinien być jednak starannie przemyślany.

Kuchnia to w domu miejsce szczególne. To w niej domownicy spędzają dużo czasu, a jeśli kuchnia jest połączona z salonem, staje się także tą częścią domu, którą odwiedzają goście. Dlatego kuchnia powinna być miejscem zarówno praktycznym, jak i reprezentacyjnym. Takie cechy powinna mieć również kuchenna podłoga. Musi być ona odporna na uszkodzenia i zaplamienia, a przy tym dobrze wyglądać.

Drewno – zawsze na czasie

Jeśli zależy nam na ponadczasowym wyglądzie, z pewnością weźmiemy pod uwagę drewno. Bez względu na zmieniające się mody, drewniana podłoga zawsze nadaje wnętrzu elegancki, a przy odpowiedniej aranżacji, nawet ekskluzywny wygląd. Poza tym drewniana podłoga jest ciepła w dotyku i dobrze amortyzuje upadki.

Zobacz także: Blat w kuchni: 10 pomysłów na drewno

Jednak wybór drewna do kuchni budzi pewne obawy – częściowo uzasadnione. Co do zasady, drewno źle reaguje na kontakt z wilgocią, nie jest też szczególnie odporne na zaplamienia. Istnieje jednak kilka sposobów, które pozwolą zminimalizować ten problem.

Zasady montażu drewnianej podłogi w kuchni:

• Wybierajmy najtwardsze gatunki. Z krajowych najlepiej brać pod uwagę buk, czereśnię, dąb, klon, jawor, a z egzotycznych dobrze sprawdzi się m.in. doussie, jatoba, merbau, wiśnia brazylijska.
• Najlepiej zdecydować się na duże deski, z jak najmniejszą ilością sęków lub przebarwień. Taką podłogę łatwiej będzie utrzymać w czystości i będzie ona bardziej odporna na uszkodzenia.
• Do kuchni szczególnie warto polecić jasne kolory drewna – na takiej posadce mniej widoczne będą ślady kurzu i zabrudzeń, których w kuchni z pewnością nie unikniemy.
• Alternatywą dla litego drewna mogą być panele drewniane, które mają inną konstrukcję, dzięki czemu nie są tak bardzo narażone na zmiany objętości pod wpływem różnic temperatury i wilgotności. Wybór paneli oznacza m.in. mniejsze ryzyko pojawienia się wybrzuszeń.
• Podczas montażu wskazane jest zastosowanie specjalnego środka do uszczelniania krawędzi.
• Podłogę drewnianą w kuchni najlepiej zabezpieczyć lakierem – dla lepszej ochrony można położyć nawet kilka warstw.

Jeśli wybierzemy podłogę z litego drewna, trzeba starannie sprawdzić czy materiał został odpowiednio wysezonowany – mówi Andrzej Sienkiewicz, dyrektor sieci sklepów NOVA Technologie Obiektowe. Ważne jest także, aby podłoże, do którego drewno zostanie przyklejone, było odpowiednio wytrzymałe i suche. Staranne przygotowanie podłoża najważniejsze będzie w sytuacji, gdy chcemy zamontować deski wielkowymiarowe – podkreśla.

Nowoczesne wykładziny

Inną ciekawą alternatywą dla posadzki ceramicznej w kuchni może być wykładzina – szczególnie winylowa. Wykładziny, płytki bądź panele winylowe – inaczej: Luxury Vinyl Tiles – stanowią nowocześniejszą wersję wykładzin PCW. Jest to materiał sztuczny, ale opracowany w taki sposób, aby wyeliminować wady innych powierzchni podłogowych. Dzięki wykorzystaniu nowoczesnej technologii, producentom udało się stworzyć materiał łatwy do utrzymania w czystości i antyalergiczny.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH