Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Projekt: Agnieszka Komorowska-Różycka, Katarzyna Kiełek. Fot. Living Box

Zobacz galerię [6 zdjęć]

Projekt: Agnieszka Komorowska-Różycka, Katarzyna Kiełek. Fot. Living Box
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
30 sty 2018 10:36

Aneks kuchenny w stylu skandynawskim. Zobacz gotowy projekt

Położone w zabytkowej kamienicy mieszkanie urządzone zostały dla młodej, aktywnej pary, która, poza dobrą kawą, lubi klimatyczne wnętrza oraz styl skandynawski.

Obie te wartość umiejętnie połączyły architektki z pracowni Living Box– Agnieszka Komorowska- Różycka oraz Katarzyna Kiełek, które są odpowiedzialne za aranżację tego niedużego, ale bardzo przytulnego wnętrza. Projektantki umiejętnie wykorzystały naturalne atrybuty miejsca, łącząc elementy z historią z nowatorskimi pomysłami. Do nich zaliczyć możemy urządzenie otwartej strefy dziennej z praktycznym aneksem kuchennym. To rozwiązanie pozwoliło optymalnie wykorzystać dostępną przestrzeń, ale też nawiązać do charakteru kamienicy.

Na plan pierwszy wybija się tu wiekowa cegła, która stała się znaczącym tłem nie tylko dla zabudowy meblowej w kuchni, ale całej otwartej strefy dziennej. Podobnie jak drewno ociepla ona wizerunek wnętrza, wnosząc przytulną, familijną wręcz atmosferę. Biorąc pod uwagę dominującą we wnętrzu prostą, stonowaną stylistykę typową dla stylu skandynawskiego, cegła staje się tu elementem niezwykle ważnym – opowiada architekt Agnieszka Komorowska-Różycka. Uzyskana w wyniku gruntownej renowacji mieszkania, jest ona jego główną ozdobą wnętrza, a pozostałe elementy zostały tak zakomponowane, by wydobyć jej naturalne piękno.

Walory cegły podkreśla także pomalowana farba tablicową ściana, która wraz z usytuowanym przy niej brakiem śniadaniowym zamyka w optyczne ramy przestrzeń stricte kuchenną. Dekoracyjna ściana tablicowa, gdzie można pisać różne przepisy, sentencje, listy zakupów itp., to jeden z elementów aranżacyjnych nadających wnętrzu charakteru – zdradza architekt.

Sama zabudowa meblowa utrzymana jest w stylu skandynawskim. Proste, zgeometryzowane bryły mebli zakomponowane tylko na jednej ścianie stały się doskonałym tłem dla aranżacji całej strefy dziennej. Ich biały kolor oraz matowe wykończenie dodają pożądanej surowości, tak typowej dla wnętrz utrzymanych w duchu skandynawskim. Czarne akcenty stylistyczne w postaci stylizowanych uchwytów oraz designerskiego AGD, oddają klimat rodem z Północy. Za tą skromną stylistyką kryje się jednak w pełni wyposażona przestrzeń do gotowania.

Zaplanowana na jednej ścianie zabudowa nie tylko oferuje dużo miejsca do przechowywania, ale też optymalne warunki do codziennych prac kuchennych. Dwa rzędy szafek – dolnych i górnych uzupełnia wysoka zabudowa zapewniając, że wszystko jest pod ręką. Duży blat (dodatkowo podświetlony) stanowi idealne miejsce do przygotowywania posiłków. Dekoracyjny okap wraz z relingami w strefie gotowania przywołuje na myśl kuchnie sprzed lat – pachnące świeżymi ziołami. Dodatkowy barek o lekkiej prostej konstrukcji nie tylko stanowi praktyczne miejsce do spożywania posiłków, ale też wizualnie domyka przestrzeń kuchni, stając się aranżacyjną kropką nad i.

Projekt: Agnieszka Komorowska-Różycka, Katarzyna Kiełek, Living Box, www.livingbox.pl

Tekst: Urszula Tatur

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH