Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Mimo oszczędnej kolorystyki, w tej minimalistycznie zaaranżowanej przestrzeni wiele się dzieje. Projektanci zrekompensowali monochromatyczność wnętrza różnorodnością faktur, form i materiałów. Projekt: Aleksandra Mierzwa, Wiktor Kurc (Maka Studio). Fot. Tom Kurek

Zobacz galerię [5 zdjęć]

Mimo oszczędnej kolorystyki, w tej minimalistycznie zaaranżowanej przestrzeni wiele się dzieje. Projektanci zrekompensowali monochromatyczność wnętrza różnorodnością faktur, form i materiałów. Projekt: Aleksandra Mierzwa, Wiktor Kurc (Maka Studio). Fot. Tom Kurek
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Katarzyna Zacharewicz-Łukaszuk
09 cze 2018 12:06

Balans czerni i bieli - zobacz wnętrze ponadczasowe

Zdaniem Coco Chanel czarny i biały to perfekcyjne połączenie. Stwierdzenie to padło ponad sto lat temu, a czerń i biel nadal pozostają symbolami ponadczasowej elegancji i luksusu.

Mimo oszczędnej kolorystyki, w tej minimalistycznie zaaranżowanej przestrzeni wiele się dzieje. Projektanci zrekompensowali monochromatyczność wnętrza różnorodnością faktur, form i materiałów. Pojawiają się tu gładkie, matowe powierzchnie, drewniane słoje i szklane połyski. Proste kubiczne formy i ażurowe konstrukcje.

W otwartej strefie dziennej – w całości konsekwentnie utrzymanej w czerni i bieli – kuchnia nie została wyraźnie wydzielona. Bazę tej przestrzeni stanowi czarna drewniana wyspa z prostym corianowym blatem. Biały Corian stylowo ujmuje w ramy także przestrzeń przy ścianie, pomiędzy dolną zabudową a szafkami wiszącymi u góry. W jednorodne tafle tego materiału płynnie wkomponowano zlewozmywak oraz płytę grzewczą.

Satynowo wykończony blat kontrastuje barwą i fakturą z płomieniowanym drewnem okalającym podstawę wyspy. Całość dodatkowo wyeksponowano na tle błyszczących, czarnych frontów zabudowy kuchennej, w których odbija się zieleń ogrodu. Właściwie wyważony balans czerni i bieli sprawia, że poprowadzona na całej ścianie wysoka zabudowa nie przytłacza wnętrza.

Kuchnia częściowo mieści się pod antresolą. Dzięki ogromnym oknom w salonie, rozciągającym się na wysokość dwóch kondygnacji, do wnętrza wpada dużo dziennego światła. Po zmroku pomieszczenie stylowo oświetlają białe lampy marki Tom Dixon, zawieszone nad kuchenną wyspą. Dodatkowe punkty świetlne zamontowano także w suficie.

Aranżacja kuchni: 25 projektów z polskich domów

Stylistyczny minimalizm tego wnętrza przejawia się metodycznym unikaniem zbędnych detali. Próżno tu szukać np. uchwytów meblowych, klasycznych włączników światła czy gniazdek elektrycznych. Wielkie białe płaszczyzny podłogi z żywicy epoksydowej pozbawione są spoin. Projektanci zrezygnowali również z listew przypodłogowych, pozostawiając czyste cięcia w połączeniu ścian i mebli z podłogą.

W rezultacie powstało wnętrze na wskroś nowoczesne, minimalistyczne i funkcjonalne, a przy tym pełne ponadczasowej elegancji. To tutaj rodzina spotyka się co rano przy śniadaniu i porannej kawie. Mocny kontrast czerni i bieli nadaje kuchni wyrazisty charakter, a właścicielom pewność, że ich wnętrze będzie modne przez wiele lat.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH