Blat w kuchni. Projekt:  Katarzyna Uszok. Fot. Bartosz Jarosz

Zobacz galerię [16 zdjęć]

Autor: Katarzyna Masłowska
15 marz 2017 14:27

Blat w kuchni: pomysły polskich architektów

Blaty laminowane, drewniane, kamienne czy aluminiowe? Który blat wybrać? Który jest najlepszy?

Piękna kuchnia to jedno, funkcjonalność i wygoda to drugie. Idealna kuchnia powinna łączyć te dwie cechy. Nie ma idealnej kuchni bez solidnego blatu, jednak jak wybrać spośród tylu możliwości? Wybierając się na zakupy ilość tego typu asortymentu może przyprawić o zawrót głowy!

Blat laminowany

Blaty laminowane to przede wszystkim niedrogie rozwiązanie. Stosunkowo niska cena nie świadczy jednak o niskiej jakości – wręcz przeciwnie. Blaty laminowane są odporne na uszkodzenia mechaniczne. Są bardzo trwałe i odporne na ścieranie. Są także odporne na wysokie temperatury. Nie straszne im przebarwienia czy plamy po chemicznych detergentach.

Blat drewniany

Drewno to klasyka, jednak jest to także spory wydatek. Wysoka gama kolorystyczna pozwala idealnie dobrać odcień blatu do mebli. Drewniane powierzchnie wymagają odpowiedniego zabezpieczenia – konieczne jest jego olejowanie lub lakierowanie. Niezaprzeczalnie drewniany blat prezentuje się fenomenalnie.

Blat kamienny

Blat z kamienia swoją odpornością i trwałością bije wszystkie inne modele 'na głowę'. Na takim blacie możemy kroić, kłaść gorące garnki, czy chlapać wodą – nie stanie się z nim nic. Jest to dość spory wydatek, jednak można śmiało powiedzieć, że jest to inwestycja na lata. Kamienny blat jest niezniszczalny – jest odporny na zarysowania, wysokie temperatury i wszelkie mechaniczne uszkodzenia.

Blat aluminiowy

Blaty aluminiowe są na tyle specyficzne, że nie będą pasować do każdego wnętrza. Raczej nie nadają się do klasycznych wnętrz – bardziej wpiszą się w klimat nowoczesny. Taki blat zapewni naszej kuchni oryginalne wykończenie i wysoki komfort podczas użytkowania. Aluminium jest trwałe. Blat z aluminium łatwo jest utrzymać w czystości i jest bardzo trwałe. Trudno taki blat zarysować czy zniszczyć. Wysokie temperatury również nie są mu straszne.

Blat z konglomeratu

Można powiedzieć, że blaty z konglomeratu to mniej wytrzymała wersja blatów kamiennych. Charakteryzują się wysoką jakością i dużą estetyką. Są znacznie lżejsze, niż kuzynki z kamienia. Blat z konglomeratu jest niezwykle odporny na wszelkie uszkodzenia. Są również odporne na działanie wszelkich kwasów i chemicznych środków czystości. Sam konglomerat to mieszanka różnych materiałów, które składają się na fajną, odporną całość. Jeżeli chodzi o cenę, jest ona podobna do ceny blatów z kamienia.

Ty wybierasz!

Blat to nieodłączny element każdej kuchni. To właśnie on, często wpływa na finalny, wizualny efekt naszego kuchennego pomieszczenia. Musi on pasować do pozostałych elementów pomieszczenia i tworzyć z nimi zgraną całość. Warto wybrać blat, który będzie odporny na wszelkie czynniki zewnętrzne i zabrudzenia, których w kuchni jest naprawdę sporo. Jakość blatu z pewnością przełoży się na wygodę i komfort podczas pracy, dlatego lepiej zainwestować w model dobrej jakości.

Źródło: podstawie materiałów MAX Kuchnie

WASZE KOMENTARZE (1)

DODAJ KOMENTARZ
  • gosciowka, 2017-03-16 12:52:09

    wasza galeria nie działa

POLECAMY W SERWISACH