Blat w kuchni: pomysły polskich architektów. Projekt: Katarzyna Uszok. Fot. Bartosz Jarosz

Zobacz galerię [22 zdjęć]

Blat w kuchni: pomysły polskich architektów. Projekt: Katarzyna Uszok. Fot. Bartosz Jarosz
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Katarzyna Masłowska
27 gru 2017 10:19

Blat w kuchni: zobacz 20 pomysłów z polskich domów

W kuchni nie tylko liczy się wygląd, ale także wygoda, bezpieczeństwo oraz funkcjonalność. Właśnie takie cechy powinna łączyć w sobie idealna kuchnia. Jej nieodłącznym elementem jest blat, który powinien być trwały, odporny i solidny.

Jak zdecydować się na ten konkretny model mając tak duży wybór? Który z nich będzie najlepszy – laminowany, drewniany, kamienny a może aluminiowy?

Blat laminowany

Mimo niskiej ceny blaty laminowane cechuje wysoka jakość. Są odporne na wszelkie uszkodzenia mechaniczne: na ścieranie czy wysokie temperatury oraz bardzo trwałe. Nie doszukamy się na nich przebarwień czy plam po chemicznych detergentach.

Blat drewniany

Klasyczne, drewniane blaty to duży wydatek. Jednak dzięki szerokiej gamie kolorystycznej z łatwością możemy wybrać odpowiedni odcień, który będzie pasował do naszych mebli kuchennych. Jednak nie możemy zapominać, że drewniane powierzchnie wymagają odpowiedniego zabezpieczenia.

Zobacz także: Szara kuchnia - 15 modnych aranżacji

Do czynności pielęgnacyjnych możemy zaliczyć: olejowanie czy lakierowanie. Po za tym prezentuje się bardzo dobrze dlatego należy o niego szczególnie dbać.

Blat kamienny

Wybierając blat kamienny, możemy być pewni, że jest niezniszczalny. Bez większego zastanawiania się, możemy kłaść na nim gorące garnki, kroić warzywa i nic się z nim nie stanie. Jest to bardzo duży wydatek ale z drugiej strony inwestycja na lata. Blat kamienny jest odporny na zarysowania czy uszkodzenia mechaniczne oraz wysokie temperatury.

Blat aluminiowy

Blaty aluminiowe wyróżniają się spośród innych. Z pewnością nie będą pasować do każdego wnętrza. Bliżej im do klimatów nowoczesnych niż klasycznych. Tego typu blat będzie oryginalnym wykończeniem kuchennego wnętrza. Blat aluminiowy jest trwały, odporny na zniszczenia i zarysowania i łatwy w utrzymaniu czystości. Zapewnia także wysoki komfort podczas użytkowania.

Blat z konglomeratu

Blaty z konglomeratu są lżejszą wersją blatów z kamienia. Wyróżnia je wysoka jakość i estetyka. Te blaty są odporne na kontakt z kwasami czy środkami chemicznymi. Konglomerat to mieszanka różnych materiałów, które razem tworzą odporną całość. Cenowo są podobne do blatów kamiennych.

Wybierz najlepszy

Blat jako nieodłączny element kuchni, bardzo często decyduje o końcowym efekcie kuchennej aranżacji. Powinien pasować do pozostałych elementów wyposażenia kuchennego, tworząc razem z nim spójną całość. Kierując się wyborem blatu, przede wszystkim powinien być funkcjonalny oraz odporny na wszelkie zewnętrzne czynniki czy zabrudzenia.

Czytaj również: Wąska kuchnia: 20 pięknych zdjęć

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH