Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Dla kontrastu, do białych frontów dobrano ciemne, grafitowe blaty oraz wyposażenie: płytę grzejną (IKEA) oraz zlewozmywak kompozytowy (Alveus). Fot. Bartosz Jarosz.

Zobacz galerię [4 zdjęć]

Dla kontrastu, do białych frontów dobrano ciemne, grafitowe blaty oraz wyposażenie: płytę grzejną (IKEA) oraz zlewozmywak kompozytowy (Alveus). Fot. Bartosz Jarosz.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
13 lip 2012 09:38

Czarno-biała kuchnia. Aranżacja, która się nie nudzi!

Mają w sobie nieodparty czar i urok retro, potrafią wywołać uśmiech, odświeżyć wspomnienia... Balansując pomiędzy czernią i bielą można uchwycić to, co najważniejsze.

W mieszkaniu, znajdującym się w liczącej ponad 50 lat kamienicy, pomimo gruntownego remontu oraz całkowitej zmiany aranżacji wnętrza zachowano oryginalną, drewnianą podłogę z desek - najstarszy, a tym samym niezwykle cenny element projektu. Pozwoliła ona utrwalić oryginalny, naznaczony duchem czasu charakter wnętrza, wyznaczyła też kierunek zmian.

Dziewiętnastowieczne cegły

Idealne w połączeniu z deskami okazały się oryginalne, XIX-wieczne cegły, które wykorzystano do wykończenia znacznej powierzchni ścian. Przycięte na grubość 2 cm, pomalowane na kolor szary oraz grafitowy, stanowią unikalną okładzinę kubiku (ściana w salonie oraz w kuchni), a także dolnej części pozostałych ścian w strefie wypoczynkowej.

Surowa stylistyka, łącząca elementy tradycyjne i nowoczesne, bazująca na czarno-białym zestawie barw, zdominowała aranżację wszystkich pomieszczeń.

Aneks kuchenny

W sąsiadującym z salonem aneksie kuchennym położono akcent na biel, która zyskała grafitowo-czarną oprawę w postaci blatów roboczych i płytek na podłodze oraz elementów wyposażenia (płyta gazowa, zlewozmywak kompozytowy).

Umieszczenie w bezpośrednim sąsiedztwie ściany z cegieł nowoczesnej zabudowy meblowej z lakierowanego MDF-u dało niebywały efekt kontrastu. W takim zestawieniu, zarówno nowoczesne, jak i tradycyjne wykończenia zyskały na atrakcyjności.

Wysoka zabudowa kuchenna ma niezwykle klarowny charakter, co podkreśla symetryczny układ frontów, oraz rozmieszczenie uchwytów. Nawet front piekarnika (białe szkło) niemal zlewa się z powierzchnią zabudowy, tworząc jednolitą wizualnie taflę.

Strefa robocza na półwyspie

Połączona z salonem kuchnia zachowuje elegancki, reprezentacyjny wygląd, także za sprawą podwyższonego blatu barku śniadaniowego. Przesłania on strefę roboczą na półwyspie, gdzie umieszczona została płyta grzejna oraz praktyczne szuflady pod blatem.

WASZE KOMENTARZE (1)

DODAJ KOMENTARZ
  • gl-architekci.pl, 2012-08-02 08:08:35

    Kamienna ściana nadaje charakteru

POLECAMY W SERWISACH