Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Funkcjonalna kuchnia. Fot. Comitor

Zobacz galerię [4 zdjęć]

Funkcjonalna kuchnia. Fot. Comitor
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Katarzyna Masłowska
17 sie 2018 08:41

Funkcjonalna kuchnia - eksperci radzą jak ją urządzić

Współczesna kuchnia jest przestrzenią, która tętni życiem i nieustannie się rozwija. To wyjątkowa, wielozadaniowa strefa będąca scenerią dla codziennych spotkań, rozmów i wspólnego celebrowania posiłków.

To nie tylko miejsce pracy, ale wręcz centrum zarządzania domowym mikrokosmosem. Poprzeczka wisi wysoko, mamy coraz więcej wymagań dotyczących funkcjonalności, jakości, wzornictwa i swobody w aranżacji. Jak im sprostać i zaprojektować kuchnię idealną? Oto, co na ten temat sądzą eksperci: Justyna Smolec, Robert Majkut oraz Roland Stańczyk. 

 Funkcjonalna kuchnia to skarb. Ułatwia pracę i pozwala zaoszczędzić czas, podczas przygotowywania posiłków. Idealna powinna charakteryzować się nie tylko ergonomią, ale również przyjaznym dla użytkownika designem. Jak połączyć te dwie cechy?

Komfort przede wszystkim

Według Roberta Majkuta, założyciela Robert Majkut Design, wzorowa kuchnia to wnętrze, w którym najważniejsze jest poczucie komfortu, niczym nieograniczona swoboda działania.

Kuchnia musi być miejscem, w którym nie boimy się używać narzędzi. Nie możemy się stresować tym, że coś nam się rozleje, że ubrudzimy blat, porysujemy powierzchnię - taka przestrzeń nie spełnia swojej podstawowej roli. Pomieszczenie to stało się swego rodzaju teatrem, który całe misterium przeniósł na człowieka. Szczególnie ważne jest to, co się w niej dzieje, reszta jest tylko scenografią - wyjaśnia.

Projektant zauważa też zmianę, zachodzącą w kuchennym designie – odchodzimy obecnie od białych, sterylnych wnętrz, przypominających gabinet pielęgniarki. Pojawiają się rośliny doniczkowe, ciekawe materiały wykończeniowe oraz gęste, nasycone barwy, dzięki którym czujemy się otuleni.

Aby zwiększyć funkcjonalność i móc w pełni oddać się pasji gotowania, warto zadbać o „kuchenne centrum dowodzenia” – strefę, w której główną rolę pełni zlewozmywak kuchenny z szeroką gamą praktycznych akcesoriów. To szczególnie ważny punkt, warunkujący wygodę podczas przygotowywania potraw. Ciekawe rozwiązania, które zdecydowanie ułatwią pracę w kuchni, znajdziemy w ofercie marki Blanco. Tu godnymi uwagi przykładami są wielofunkcyjny, kompaktowy zlewozmywak Blanco Etagon czy stylowa, minimalistyczna komora Blanco Cronos.

Złoty środek

Przepis Justyny Smolec, właścicielki pracowni projektowej Justyna Smolec Architektura & Design, na kuchnię idealną to znalezienie balansu między ergonomią a estetyką. Architekt radzi, by wziąć pod uwagę rozmieszczenie wyposażenia oraz zastosowane materiały. Ważne jest również to, aby pomieszczenie sprzyjało wspólnej celebracji posiłków, byśmy dobrze się w nim czuli.

Idealna kuchnia to taka, która jest ergonomiczna i poruszamy się w niej swobodnie. Wszystko ma tam swoje określone miejsce i jest wystarczająca ilość blatu do przygotowywania posiłków. Znajduje się w niej również odpowiednio rozwiązana wentylacja oraz oświetlenie. Powinna być wykonana z materiałów, które dobrze się użytkują, czyli są odporne i łatwo zmywalne. Poza tym musi być pięknie zaprojektowana, aby dawała przyjemne wrażenia estetyczne. Otwarta na jadalnię i salon pozwala na kontakt, wspólne celebrowanie i radość - radzi architekt.

Myśląc o kuchniach otwartych warto postawić na sprawdzoną wentylację. Tu kluczowy oprócz wydajności będzie poziom głośności urządzenia. Niezwykle ciche, efektywne, a przy tym estetyczne rozwiązania znajdziemy w ofercie marki NOVY. To kuchenne kameleony, które dzięki unikalnej technologii świetnie wypełnią swoje zadanie, wtopią się tło, pozwolą zaoszczędzić miejsce i jednocześnie nie zakłócą codzienności domowników.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH