Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Właściciele domu bardzo nie lubią widoku kuchennego rozgardiaszu, stąd wszystkie szafki mają wypełnione drewnem, nieprzezroczyste fronty. Obok lodówki widać półkę z wygodną w obsłudze roletą. Fot. Monika Filipiuk.

Właściciele domu bardzo nie lubią widoku kuchennego rozgardiaszu, stąd wszystkie szafki mają wypełnione drewnem, nieprzezroczyste fronty. Obok lodówki widać półkę z wygodną w obsłudze roletą. Fot. Monika Filipiuk.
  • Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
  • 15 kwi 2011 10:20

Granitowy blat w kuchni: praktyczne zastosowania kamienia

W architekturze wnętrz możemy wybierać spośród wielu różnych zasad: ergonomii, feng-shui, chromoterapii. Autorka tej aranżacji przestrzegała przede wszystkim jednej – zasady przyjemności.

Od czasów Sigmunda Freuda wiemy, że zasada przyjemności, czyli unikania spraw niemiłych i dążenia do zaspokajania własnych potrzeb, to jedna z ważniejszych reguł rządzących naszym postępowaniem. Właściciele tego domu – para ciężko pracujących, zabieganych na co dzień lekarzy – chcieli, aby był on przestrzenią zaprogramowaną właśnie na zaspokajanie przyjemności i relaks.

Miejscem, w którym tętni życie rodzinne i towarzyskie jest parter domu – z kuchnią, jadalnią, salonem i zadaszonym tarasem. Właśnie tym torem, zakreślonym od góry łukiem obniżonego sufitu, a od dołu granicą między drewnem jatoba i piaskowym gresem, biegnie czas wolny domowników i ich gości.

Kuchnia, w której się gotuje

Kuchnia została zaprojektowana tak, by usprawnić wielkie gotowanie, które często się w niej odbywa. Zabudowę rozpoczyna lodówka typu side by side (LG Electronics) z kostkarką i dużym zamrażalnikiem, a kończą drzwi do obszernej spiżarni (zwykle otwarte), stanowiącej przedłużenie stosunkowo niewielkiej kuchennej przestrzeni.

Między nimi ciągnie się blat z granitu „Kashmir Gold” i szafki wykonane z dębu wybarwionego na lekko koniakowy odcień. Na ścianie nad blatem, również pokrytej granitem, wisi pokaźnych rozmiarów reling z bogatą kolekcją kuchennych akcesoriów.

Idąc przed siebie, wzdłuż wspomnianego wcześniej łuku, po prawej stronie natkniemy się na stół jadalniany z kompletem mięciutkich krzeseł, zaś po lewej – na jeszcze bardziej miękki i przytulny komplet wypoczynkowy, z którego rozciąga się przyjemny widok na kominek. Zimą w tym miejscu musielibyśmy się zatrzymać, jednak od wiosny do później jesieni strefa salonu kończy się... na zewnątrz.

Za dużym przeszkleniem znajduje się zadaszony taras z wielkim, drewnianym stołem, przy którym pije się kawę, jada obiady i przyjmuje gości. W ogrodzie nie mogło w związku z tym zabraknąć profesjonalnego sprzętu do grillowania. Na parterze znajduje się też strefa przyjemności zarezerwowana wyłącznie dla właścicieli, na którą składa się sypialnia i łazienka z wielką, dwuosobową wanną.

PROJEKTANT

Barbara Gryt

Gryt. Studio Projektowania Wnętrz

WASZE KOMENTARZE (1) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA