Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Płyta grzejna firmy Siemens i wpuszczony w blat zlewozmywak z konglomeratu do dwa ciemne akcenty na jasnej powierzchni blatu. Okap pochodzi z oferty firmy Faber. Fot. Bartosz Jarosz.

Płyta grzejna firmy Siemens i wpuszczony w blat zlewozmywak z konglomeratu do dwa ciemne akcenty na jasnej powierzchni blatu. Okap pochodzi z oferty firmy Faber. Fot. Bartosz Jarosz.
  • Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
  • 29 wrz 2009 09:42

Księżycowa Brama

Aby uniknąć pojawienia się sha – złej energii – i zapewnić swobodny przepływ dobrej, wejścia do japońskich ogrodów miały okrągły kształt. Bo, jak mówią zasady feng shui, dobra energia lubi miękkie, owalne formy i płynne linie.

Takie okrągłe wejścia nosiły jakże poetycką nazwę Bram Księżycowych. Nie wiemy, na ile świadomie projektantka kuchni nawiązała do zasad japońskiej sztuki architektonicznej, z pewnością jednak sposób, w jaki połączyła kuchenną przestrzeń z salonem spełnia prastare wymogi feng shui. Właściciele życzyli sobie, by kuchnia była wnętrzem otwartym, a jednocześnie nieco przesłoniętym. Na łączności z salonem zależało zwłaszcza pani domu, tak żeby podczas gotowania można było mieć na oku bawiące się dzieci. Projektantka wpadła na pomysł, by wybudować ściankę, pośrodku której wycięty został duży, owalny otwór.

Powstanie całej – bardzo solidnej, a przy tym wizualnie lekkiej – konstrukcji było możliwe dzięki pomocy dziadka rodziny, na co dzień zajmującego się tworzeniem wyrobów ze stali nierdzewnej. To on wykonał stalowy stelaż, który potem został wypełniony płytami gipsowo-kartonowymi. Od strony salonu ścianka stanowi tło dla sprzętu audiowizualnego, zaś od strony kuchni przycupnął przy niej stół jadalniany. Słowo „ścianka” nie jest zresztą do końca precyzyjne, gdyż konstrukcja ma kształt odwróconej litery L, której „daszek” zarysowuje od góry granice zakątka jadalnianego.

Całość wygląda bardzo efektownie i zachwyca prostotą: zwykła „ściana z dziurą”, a dynamizuje wizualnie przestrzeń, dzieli ją na strefy, zapewnia komunikację kuchni z salonem i – jeśli wierzyć Japończykom – swobodny przepływ pozytywnej energii. Właścicielom zależało na tym, aby mieć bardzo przytulne, ciepłe mieszkanie, stąd decyzja projektantki, by zastosować w nim naturalne materiały i stonowaną, jednolitą kolorystykę. Dominują beże i brązy w złocistych, ciepłych odcieniach. Kuchenna zabudowa została wykonana z pięknego, orzechowego drewna, którym pokryto także fragment ściany na wysokości okapu.

Z prawej strony kuchni pojawia się jasny akcent w postaci frontów szafek wypełnionych kremowym, lakierowanym MDF-em, co przydaje jej nie tylko światła, ale i nowoczesności.Drewnem dopełniającym, użytym w całym mieszkaniu, jest pochodząca z Ameryki Południowej sucupira. Wybór na ten materiał padł zarówno ze względu na jego walory estetyczne: piękny, brązowo-kawowy kolor, z wyraźnie widocznym usłojeniem, jak i praktyczne, czyli niezwykłą trwałość. Wykonany z sucupiry stół jadalniany będzie służył rodzinie latami. Z równie pragmatycznych względów kuchenny blat, ściana tuż nad nim i zlewozmywak są zrobione z konglomeratu.

PROJEKTANT

Katarzyna Żukowska

Żukowska wnętrza

WASZE KOMENTARZE (4) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA