Kuchnia dla rodziny. Projekt: Małgorzata Mataniak-Pakuła. Fot. Radosław Sobik

Zobacz galerię [10 zdjęć]

Kuchnia dla rodziny. Projekt: Małgorzata Mataniak-Pakuła. Fot. Radosław Sobik
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
09 kwi 2018 09:26

Kuchnia dla rodziny - zobacz piękny projekt

Ta kuchnia to miejsce spotkań. To tu toczy się codzienne życie mieszkańców, osnute eleganckim, a zarazem przytulnym tłem aranżacji, gdzie szlachetne materiały przenikają się z nowoczesnymi rozwiązaniami.

Nieduży apartament urządzono z myślą o rodzinie. Miało więc być elegancko, wytwornie, ale też ciepło, przytulnie, a przede wszystkim wygodnie. Wystrój wnętrz powierzono więc architekt Małgorzacie Mataniak-Pakule, która zadbała o wszystkie te aspekty. Przygotowując układ funkcjonalny postanowiłam nie wydzielać części kuchennej, tylko tak zaprojektować pomieszczenie, by część kuchenna i salon były równoważne, a sprzęty kuchenne nie zwracały uwagi i nie psuły salonowego charakteru pomieszczenia – opowiada arch. Małgorzata Mataniak-Pakuła. Tak też się stało. Rodzinna kuchnia połączona z salonem zapewnia nie tylko pełną funkcjonalność, ale też pięknie się prezentuje, stanowiąc wyszukane tło dla salonowej aranżacji. I choć brak tu jakichkolwiek granic architektonicznych, projektantce udało się zachować sztywny podział na strefy funkcjonalne: stricte roboczą, jadalnianą oraz wypoczynkową, które spaja jednolita podłoga.

Osią założenia projektu otwartej strefy dziennej stała się nowoczesna wyspa z białego konglomeratu, z którą zespolono stół z dębiny. Oba te elementy nie tylko stanowią umowną granicę między kuchnią a salonem, ale też są prawdziwą ozdobą całego wnętrza. Ręcznie obrabiany blat dębowego stołu z nierównymi surowymi krawędziami wnosi do wnętrza pierwiastek natury, subtelnie przenikając się z innowacyjnym corianem. Podobny zabieg powielony został w części kuchennej, gdzie czarne granitowe blaty części roboczej przechodzą w fornirowany pulpit komody. Blat kuchenny rozciągnięty na całą długość salonu przechodzi w komodę w strefie stołu. Ponad nią umieszczono lustro na całą wysokość ściany, które „odbija” okno, zasłony i część salonu. Dzięki temu zabiegowi, mimo iż kuchnia zajmuje sporo miejsca w pomieszczeniu, nie dominuje w nim – wyjaśnia architekt.

Kuchnia jest funkcjonalna, pakowna i nowoczesna, a jednocześnie elegancka i przytulna. Zabudowa meblowa poprowadzona na kształt litery L łączy tradycyjny ciąg szafek dolnych z obszernym blatem roboczym z wysoką zabudową. Całość utrzymano w stonowanej bieli. To rozwiązanie pozwoliło zapewnić dużo miejsca na blatach kuchennych oraz sporo miejsca do przechowywania. Pod blatem ciąg szuflad i szafek, zmywarka, sortowniki na śmieci i pojemne szuflady na talerze, garnki i sprzęty kuchenne zapewniają komfort magazynowania wszystkiego, co tylko jest potrzebne do gotowania i wydawania posiłków. Po prawej stronie zabudowano część spiżarnianą wraz z centralnie umieszczonym piekarnikiem.

Szafki kuchenne wykonane z orzechowego forniru podkreślają salonowy i elegancki charakter kuchni. Aby uzyskać spójność wykończenia ściany miedzy szafkami z częścią zabudowy w salonie zastosowano płytki Deco D'Antan firmy Atelier Tagina i ułożono je w graficzne pasy, które domknięte są lustrem. Podobną rolę pełni podłoga. Drewnopodobne płytki z oferty firmy Marazzi wizualnie spają wielofunkcyjną strefę dzienną.

Projekt: mgr inż. arch. Małgorzata Mataniak-Pakuła, projektowanie wnętrz, szybkie metamorfozy, www.metamorfozy-wnetrz.com.pl

Zdjęcia: Radosław Sobik

Tekst: Urszula Tatur

Czytaj także Kuchnia z salonem - zobacz gotowy projekt wnętrza

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH