Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Centralne miejsce połączonej przestrzeni dziennej stanowi wyspa kuchenna – strefa gotowania. Tuż obok zaaranżowano jadalnię. W tak zaprojektowanym pomieszczeniu kwitnie życie rodzinne i towarzyskie. Lampa nad stołem to model „Oh China” marki Tobias Grau wykonana z chińskiej porcelany. Fot. Tomek Markowski.

Zobacz galerię [5 zdjęć]

Centralne miejsce połączonej przestrzeni dziennej stanowi wyspa kuchenna – strefa gotowania. Tuż obok zaaranżowano jadalnię. W tak zaprojektowanym pomieszczeniu kwitnie życie rodzinne i towarzyskie. Lampa nad stołem to model „Oh China” marki Tobias Grau wykonana z chińskiej porcelany. Fot. Tomek Markowski.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
16 sty 2012 12:07

Kuchnia jako część salonu: możliwe dzięki wyspie

Wyspa łącząca kuchnię z salonem zachęca do wspólnego gotowania, a przygotowywanie przekąsek nie wyklucza ze wspólnych rozmów. Łatwiej też zaangażować domowników oraz gości do pomocy – mogą nakryć do stołu albo otworzyć wino i... nie stracą ani jednej bramki.

Salonowy charakter tej kuchni oraz jej maksymalne otwarcie na strefę wypoczynkową było podstawowym założeniem projektu oraz intencją inwestorów. Ponad praktyczne zalety pomieszczenia do codziennego gotowania postawili estetykę i spójny charakter wnętrza, którego integralną część stanowi kuchnia.

Wyspa kuchenna w centrum

 

Centralne miejsce zajmuje wyspa, która – co ciekawe - stanowi zarówno granicę umownego podziału pomiędzy kuchnią i salonem, jak też łączy obie strefy. Umieszczenie w bryle wyspy piekarnika oraz płyty grzejnej to doskonały sposób, aby uniknąć izolowania osoby gotującej od pozostałych domowników. Natomiast zaaranżowanie jadalni tuż obok wyspy ułatwia podawanie posiłków. Projekt wnętrza oparty został na ponadczasowym zestawie barw (beże i brązy) oraz materiałów (kamienie naturalne, drewno, gres).

Takie połączenie gwarantuje estetyczny i elegancki charakter pomieszczenia, a współczesna aranżacja nadaje mu lekki, nowoczesny rys. W kuchni dominuje barwa złamanej bieli: to zarówno kolor ścian, jak też podłogi i frontów meblowych, dla których subtelny kontrast stanowi granitowy blat i obudowa wyspy, gdzie odcienie brązu przeplatają się z czernią.

Kuchnia jako część salonu

Ponieważ kuchnia – zgodnie z założeniem – stanowi nieodłączną część salonu, także meble porzuciły typowo kuchenny charakter na rzecz dyskretnej elegancji. Delikatna zabudowa pozostaje nieco z tyłu, na drugim planie. Fronty szafek dolnych wykonane zostały z lakierowanego MDF-u, natomiast szafki górne przesłaniają szklane fronty w aluminiowych ramkach.

Ścianę wykończono płytkami gresowymi. Horyzontalny układ płytek dobrze koresponduje z nowoczesnym kształtem górnych szafek. Zupełnie niewidoczna pozostaje lodówka, ukryta w sąsiadującym z wyspą słupku i zabudowana meblowym frontem.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH