Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Mleczne szkło przyklejone na ścianie nad blatem roboczym oświetlają zainstalowane pod wiszącymi szafkami świetlówki. Całość robi wrażenie świecącej lampy. Fot. Bartosz Jarosz.

Zobacz galerię [5 zdjęć]

Mleczne szkło przyklejone na ścianie nad blatem roboczym oświetlają zainstalowane pod wiszącymi szafkami świetlówki. Całość robi wrażenie świecącej lampy. Fot. Bartosz Jarosz.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
01 kwi 2008 00:00

Kuchnia nowoczesna: szkło nad blatem roboczym

Kuchnia i salon to jedność – przestrzenna, stylistyczna, kolorystyczna. Odmienność funkcji zaznaczają użyte w odwróconych proporcjach barwy – w kuchni przeważają jasne i świetliste, salon spowijają ciemne brązy i burgundowy odcień bordo, wspólna jest kremowa tonacja ścian.

Projektantka zastała komfortową sytuację. Przygotowane pod nowoczesną aranżację wnętrze apartamentu – otwarte przestrzenie z ciekawym obrysem pomieszczeń, odważnych, chętnych do eksperymentowania inwestorów oraz swobodę w urzeczywistnieniu ich wizji. Efekt ujmuje od wejścia. Długi, stosunkowo wąski hol wita barwą sycącego kakao.

Taki kolor mają ściany oraz dekoracyjne filary. Podłogę z jasnego granitu, niczym rozciągnięty na całej długości dywan, urozmaica czarny pas kamienia. Jego kształt odwzorowuje świetlik w podwieszanym suficie. Hol naturalnie dzieli apartament na dzienną i prywatną strefę.

Kuchnia i salon w tej samej stylistyce

Za filarami, w jednej przestrzeni, swe miejsca mają salon i kuchnia. Projektowane były w ścisłym ze sobą związku – łączy je ta sama kolorystyka, zastosowane materiały wykończeniowe, projektowy polot i umiejętnie wkomponowana funkcjonalność. Obrys kuchni wyznacza zabudowa meblowa na planie litery „L” oraz centralnie ustawiona wyspa. W wysokich szafach z kremowego, lakierowanego na wysoki połysk mdf-u mieszczą się m.in. lodówka, piekarnik i kuchenka mikrofalowa.

Za nimi szafki rozdzielają się na stojące i wiszące, zmieniają też swą barwę. Dolne mają fronty fornirowane na brązowo wybarwionym dębem i przykryte są granitowym blatem – to miejsce strefy zmywania i obróbki produktów. Górne tworzą układ dwubarwny – rząd brązowy i rząd kremowy.

Mleczne szkło na ścianie

Między nimi na ścianie zostało przyklejone i podświetlone mleczne szkło. Zwieńczeniem tego fragmentu zabudowy jest, obejmujący go jak rama, bordowy pas. Szafki stojące kontynuują swój bieg pod oknem wypełniając krótszy bok litery „L”. Wyspa to mebel wielofunkcyjny – znajduje się tu płyta grzejna, obok pojemnych szuflad zabudowana została winiarka, podwyższony blat jest barkiem.

Od strony salonu opiera się o nią jadalniany stół – nowoczesny ze szklanym blatem otoczony wysokimi krzesłami w jasnej tapicerce – ciekawie kontrastujący z palisandrowym parkietem. Przynależna kuchni wyspa, podobnie jak otwarte półki opasujące szeroki komin, mają jednocześnie salonowy kontekst i są rodzajem puenty w jednoprzestrzennym wnętrzu.

WASZE KOMENTARZE (2)

DODAJ KOMENTARZ
  • Zainteresowana, 2011-08-08 22:15:05

    Kojarzy mi się z przejściem pod trybunami na mojej sali gimnastycznej
  • AfterWork, 2009-04-15 13:09:45

    Kieruję się lekkim konserwatyzmem, cóż taki mam gust. Ten projekt bardzo mi odpowiada.

POLECAMY W SERWISACH