Zabudowa kuchenna stanowi połączenie zarówno dwóch różnych kolorów, jak i materiałów. Szary lakierowany MDF zestawiony została z laminatem o barwie orzecha. Tynk strukturalny imitujący beton zabezpiecza ściany nad blatem roboczym. Projekt: Katarzyna Karpińska-Piechowska. Fot. Bartosz Jarosz.

Zobacz galerię [8 zdjęć]

Autor: Ewa Kozioł
21 maj 2014 15:49

Kuchnia otwarta. Mała, ale bardzo funkcjonalna

Mała kuchnia znajduje się w otwartej strefie dziennej. Jest jest nie tylko wygodna i funkcjonalna, ale także bardzo estetyczna. Klimat nadaje jej fototapeta z panoramą Manhattan.

Kuchnia została zaprojektowana tak, by można się było się w niej poczuć się jak w nowojorskim lofcie. Kolorystykę ograniczono do szarości i orzechowego drewna, co podkreśla męski charakter apartamentu.

Ściana nad blatem roboczym jest wykończona strukturalnym tynkiem imitującym beton, a na podłodze ułożono płytki stylizowane na piaskowiec. Meble mają maksymalnie proste kształty, a jedyne dekoracje salonu i połączonej z nim kuchni to duży zegar oraz ogromna fotografia Manhattanu.

Gotując czy jedząc ma się wrażenie, że mieszkanie znajduje się kilkadziesiąt pięter wyżej niż w rzeczywistości. Nowojorska panorama tworzy także złudzenie optyczne, że metraż mieszkania jest zdecydowanie większy.

Funkcjonalny półwysep: na granicy kuchni i salonu

Całe niezbędne wyposażenie kuchenne zostało umieszczone w zabudowie przy ścianie: lodówka, płyta grzejna i piekarnik, zlewozmywak, liczne szafki. Dodatkowym elementem jest półwysep, umownie wyznaczający strefę kuchni oraz pełniący rolę stolika do pracy i serwowania posiłków.

Dla komfortu blat półwyspu ma dwie wysokości: niższy fragment to wygodny stolik, wyższy służy do odstawiania np. napojów, a pod nim – od strony kuchni – jest zabudowana mikrofalówka. Nad półwyspem wykonano pomysłową, przyścienną zabudowę: nad blatem – z licznymi schowkami na drobiazgi, zaś pod nim znajduje się wąskie cargo i szufladka.

Na co dzień gotowanie w tej kuchni jest ograniczone do minimum. Gdy jest czas i ochota, jej wyposażenie pozwala jednak także na przyrządzanie skomplikowanych dań dla gości.

Tekst: Małgorzata Nietupska.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH