Kuchnia urządzona jest w nowoczesnym stylu. Fronty pozbawione są uchwytów, dzięki czemu temu całość prezentuje się wizualnie czysto. Projekt: Katarzyna Kiełek, Agnieszka Komorowska-Różycka. Fot. Bartosz Jarosz

Zobacz galerię [11 zdjęć]

Kuchnia urządzona jest w nowoczesnym stylu. Fronty pozbawione są uchwytów, dzięki czemu temu całość prezentuje się wizualnie czysto. Projekt: Katarzyna Kiełek, Agnieszka Komorowska-Różycka. Fot. Bartosz Jarosz
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
29 maj 2017 14:23

Kuchnia otwarta - piękny projekt wnętrza

Kuchnia zaaranżowana w czerni i bieli jest elegancka i bardzo reprezentacyjna. Stanowi uzupełnienie otwartej strefy dziennej, którą urządzono w podobnej tonacji kolorystycznej.

Inwestor, młody mężczyzna ceni nowoczesne wnętrza i lśniące powierzchnie. Lakierowane fronty szafek, połyskujące blaty i duża ilość sztucznego światła wpisały się doskonale w założenia projektantek Katarzyny Kiełek i Agnieszki Komorowskiej-Różyckiej z Livingbox. Po krótkiej konsultacji zdecydowały, że potencjał wnętrza zachęca do rezygnacji ze ściśle utartych zasad projektowych. Geometryczne podziały, które zastosowano zarówno w zabudowie meblowej, jak też na suficie sprawiły, że pomieszczenie stało się dynamiczne i doskonale wpisało się w zamiłowanie inwestora do surowej elegancji.

Elementem wprowadzającym motyw geometrii jest tu także półwysep, który ulokowano w centralnej części otwartej strefy dziennej. Mebel z czarnym blatem, szufladami od wewnętrznej i otwartymi półkami od zewnętrznej strony sprawił, że kuchnia nabrała interesującego wyglądu. Delikatnie przedłużony blat, przy którym ustawiono lekkie w formie, czerwone hokery, a także otwarte półki świetnie ożywiają otwartą strefę dzienną. Nietypowo uformowany półwysep łączy się z prostokątnym stołem.

Oba elementy razem zaznaczają umowną granicę pomiędzy salonem i kuchnią. Stół jadalniany zamontowano pod niewielkim kątem w stosunku do półwyspu, co dodatkowo podkreśla "temperament" pomieszczenia. Czerń stołu i blat półwyspu harmonizuje z ciemnym wykończeniem ścian. Dla zrównoważenia efektu zabudowę meblową utrzymano w kontrastowych kolorach. Układ czarno-białych frontów z lakierowanego MDF-u skomponowano tak, że razem tworzą harmonijną całość.

W kuchni nie brakuje miejsca do przechowywania. Wysoką zabudowę niemal w całości tworzą pojemne szafki, a pod blatami zmieściło się sporo szuflad. Właściciel co prawda nie poświęca zbyt dużo czasu na gotowanie, jednak często zaprasza przyjaciół. Chciał, aby wszystkie niezbędne sprzęty były w zasięgu ręki.

Projekt wnętrza: Katarzyna Kiełek, Agnieszka Komorowska-Różycka, Livingbox

Tekst: Alicja Pietrowska. Zdjęcia: Bartosz Jarosz

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH