Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Zrezygnowano też z wykładania ścian płytkami ceramicznymi. W miejscu najbardziej narażonym na zabrudzenia (strefa gotowania) zamontowano płytę ze stali nierdzewnej korespondującą z uchwytami-listwami szuflad i szafek. Fot. Tomasz Augustyn.

Zrezygnowano też z wykładania ścian płytkami ceramicznymi. W miejscu najbardziej narażonym na zabrudzenia (strefa gotowania) zamontowano płytę ze stali nierdzewnej korespondującą z uchwytami-listwami szuflad i szafek. Fot. Tomasz Augustyn.
  • Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
  • 25 lip 2012 15:00

Kuchnia w kolorze kawy z mlekiem. Na dobry apetyt

W kuchni i jadalni dominują naturalne barwy. Mleczne beże podkreślają charakter ciemnego niczym kawa forniru wenge. Filiżanką aromatycznego napoju można delektować się w ogrodzie zimowym tuż za rogiem.

Kuchnia miała być prosta i elegancka zarazem. Otwarcie na salon i jego bliskie sąsiedztwo narzuciło reprezentacyjny charakter kuchennego aneksu i nieco powściągliwą formę zabudowy. W domu, gdzie ważnym i ulubionym przez wszystkich domowników pomieszczeniem jest oranżeria, nie sposób uciec od naturalnych tropów i inspiracji czego najlepszym przykładem jest paleta barw, która króluje na poziomie parteru.

Brązy, beże (a także złamana biel) przenikają się i równoważą. W parze z naturalnymi kolorami występują również materiały: marmur oraz fornir drewna wenge. W rozplanowanej na trzech sąsiadujących ścianach zabudowie kuchennej przeważają szafki przesłonięte frontami, zapewniające reprezentacyjny charakter.

Jedynym odstępstwem od tej zasady są półki umieszczone po obu stronach okapu. Optycznie odciążają zabudowę, stanowią ciekawą alternatywę dla tradycyjnych szafek górnych, a jednocześnie dekorują kuchnię.

Pojemna zabudowa

W wysokiej zabudowie po przeciwnej stronie umieszczono sprzęt AGD: piekarnik, oryginalny ekspres do kawy z przezroczystym pojemnikiem – ziarna kawy wyglądają efektownie na tle stalowej obudowy. W zabudowie także lodówka oraz praktyczne cargo i szuflada. Ponieważ wysoka zabudowa widoczna jest z salonu, w jej górnej części pojawiły się półki, które dodają lekkości i dają możliwość ozdobienia wnętrza.

Wykonany z płyty laminowanej blat roboczy o delikatnie nakrapianej strukturze i rysunku kamienia sprawia wrażenie niezwykle masywnego dzięki „doklejce”, wykończonej fornirem wenge. Zamiast tradycyjnych uchwytów zastosowano specjalne, metalowe listwy, ułatwiające pociągnięcie za front.

Świetnie korespondują także z okapem w metalicznym wykończeniu oraz stalową płytą zabezpieczającą ścianę ponad płytą grzejną.

PROJEKTANT

Anna Kuk-Dutka

studio d5-dutka

WASZE KOMENTARZE (2) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA