Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Ściana nad blatem jest wykończona płytami stalową i laminowaną. Ich neutralna kolorystyka wpisuje się w styl kuchni nowoczesnej. Fot. Monika Filipiuk.

Ściana nad blatem jest wykończona płytami stalową i laminowaną. Ich neutralna kolorystyka wpisuje się w styl kuchni nowoczesnej. Fot. Monika Filipiuk.
  • Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
  • 01 kwi 2008 00:00 (aktualizacja: 06 lut 2014 12:24)

Kuchnia z elementami stali

Komfort po godzinach ma swoje wymagania: przestrzeń, rodzinne ciepło, naturalne materiały i – w zależności od pory roku – przesiadywanie na tarasie albo przy kominku

Podczas budowy wielorodzinnego domu, w którym znajduje się apartament, istniała możliwość wyboru opcji podłączenia do komina. Dzięki temu jego mieszkańcy mogli urzeczywistnić swoje marzenie o posiadaniu tradycyjnego kominka na drewno.

Kolejnym atutem mieszkania jest niewielki taras, na który prowadzą dwuskrzydłowe drzwi. Pewną wadą był natomiast standardowy rozkład pomieszczeń – wąski korytarz z osobnymi drzwiami do każdego z pomieszczeń, który nie podobał się właścicielom. Remont zaczął się więc od wyburzenia części ścian działowych. Nową oprawę, porządkującą i uatrakcyjniającą przestrzeń, zyskała ściana kominowa. Usprawniła też komunikację – usytuowana w centrum strefy dziennej, połączyła osobne poprzednio wnętrza, które stały się przechodnie, jednocześnie dyskretnie wydzielając ich funkcje.

Kuchnia w formie aneksu kuchennego

Właścicielom zależało na dużej przestrzeni wypoczynkowej. Kuchnia stała się więc aneksem i wypełniła wnękę o głębokości ok. 70 cm. Proste kubiki mebli, ubrane w spokojne kolory wenge i écru, urozmaicone metalicznymi dodatkami i frontami z mlecznego szkła, pozostają na dalszym planie.

Wzrok rejestruje to, co dzieje się w części wypoczynkowej, zaakcentowanej parkietem przemysłowym, którego linia kończy się przy kuchni, przechodząc w rząd jasnych płytek. Jednociągową zabudowę uzupełniają szafki wygospodarowane przy ścianie kominowej, obudowanej płytami gipsowo-kartonowymi. Znajduje się tutaj szafa spiżarniana oraz półki na butelki wina, pełniące również rolę dekoracji.

PROJEKTANT

Maciejka Peszyńska - Drews

Qubatura - Autorskie Studio Projektu


Robert Kowański

Qubatura

WASZE KOMENTARZE (2) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA