Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Kuchnia połączona z salonem. Projekt: Małgorzata Mataniak-Pakuła. Fot. Radosław Sobik

Zobacz galerię [8 zdjęć]

Kuchnia połączona z salonem. Projekt: Małgorzata Mataniak-Pakuła. Fot. Radosław Sobik
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
30 marz 2018 09:36

Kuchnia z salonem - zobacz gotowy projekt wnętrza

Młoda inwestorka urządzając swe pierwsze mieszkanie marzyła o przestronnym wnętrzu, które sprzyjałoby spędzaniu czasu w gronie bliskich i znajomych. Do współpracy zaprosiła więc zaprzyjaźnioną architekt Małgorzatę Mataniak-Pakułę.

Układ deweloperski niedużego apartamentu w żaden sposób nie spełniał oczekiwań młodej, dynamicznej, a przede wszystkim bardzo towarzyskiej osoby. Inwestorka, lubiąca spędzać czas na wspólnym gotowaniu z przyjaciółmi, marzyła o dużej przestronnej kuchni połączonej z salonem i jadalnią. Poprosiła więc o projekt, w którego centrum znalazłyby się tradycyjny duży stół. Chciała też by kuchnia była funkcjonalna, pakowana, z dużym blatem roboczym, a jednocześnie elegancka i przytulna.

Przygotowując układ funkcjonalny wnętrza – opowiada odpowiedzialna za projekt arch. Małgorzata Mataniak-Pakuła, postanowiłam nie wydzielać części kuchennej, tylko tak zaprojektować pomieszczenie, by część kuchenna i salon były równoważne, a sprzęty kuchenne nie zwracały uwagi i nie psuły salonowego charakteru pomieszczenia. Efekt ten udało się uzyskać łącząc błyszczące lakierowane powierzchnie z jasnym, surowym drewnem, które zdobi fronty szafek górnych zabudowy, podłogę (płytki drewnopodobne), a przede wszystkim blat stołu.

To bowiem właśnie duży, wykonany z naturalnego, niczym nie impregnowanego surowego tekowego drewna, a oparty na ( Inne Meble) na stalowej czarnej konstrukcji stół stał się osią konstrukcyjną projektu otwartej strefy dziennej. Po jednej stronie pomieszczenia, równolegle do stołu, na całej długości ściany zaprojektowany został blat kuchenny, wykonany z cienkiej bardzo mocnej płyty o grubości 7 mm – wyjaśnia Małgorzata Mataniak-Pakuła. Po prawej stronie zabudowano część spiżarnianą wraz z centralnie umieszczonym piekarnikiem w kolorze białym, by nie wyróżniał się w zabudowie ściany. Pod blatem z kolei ulokowano ciąg szuflad i szafek, zmywarkę, sortowniki na śmieci i pojemne szuflady na talerze, garnki i sprzęty kuchenne, zapewniając tym samym komfort magazynowania wszystkiego, co tylko jest potrzebne do gotowania i wydawania posiłków.

Nad samym stołem obniżono sufit wprowadzając do wnętrza oświetlenie LED z możliwością wyboru koloru światła. Dzięki temu właścicielka może dowolnie zmieniać nastroju pomieszczenia np. na klubowy i bardziej swobodny. Z kolei wiszące na różnych wysokościach lampy, których klosze wykonano z przezroczystego szkła o różnych formach świecą ciepłym, żółtym i bardzo przytulnym światłem, budując tym samym bardziej familijny klimat. Efekty świetlne we wnętrzu potęguje wykonana z czarnego szkła typu lacobel ściana nad blatem, która pełni tu role lustra i dodaje pomieszczeniu głębi. Może też ona pełnić rolę tablicy, na której młoda właściciel może notować ulubione przepisy.

Projekt: arch. Małgorzata Mataniak-Pakuła, www.metamorfozy-wnetrz.com.pl

Zdjęcia: Radosław Sobik

Tekst: Urszula Tatur

Czytaj także Kuchnia z jadalnią - zobacz gotowy projekt wnętrza

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH