Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Podwieszane, stalowe komory zlewozmywakowe (Alveus „Variant”) doskonale pasują do betonowego blatu. Baterię „Hovskar” wybrano z oferty firmy IKEA. Fot. Bartosz Jarosz.

Podwieszane, stalowe komory zlewozmywakowe (Alveus „Variant”) doskonale pasują do betonowego blatu. Baterię  „Hovskar” wybrano z oferty firmy IKEA. Fot. Bartosz Jarosz.
  • Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
  • 19 gru 2012 13:33

Kuchnia z tradycją: tu gotowały pokolenia!

Gotowały tu mama i babcia pana Marcina. I tak, do dziś, niezmiennie od pokoleń, unoszą się w tej kuchni zapachy: te z dzieciństwa i te z późniejszych, samodzielnych przygód kulinarnych. Tyle że w bardziej nowoczesnej aranżacji.

Prosta, wręcz minimalistyczna kuchnia, o wielkiej powierzchni jest w pełni funkcjonalna. Niemal symetryczny układ rzutu i praktyczne ułożenie szafek w formie litery U zapewniają wygodne użytkowanie. Nie ma tu żadnych zbędnych elementów w postaci barów, stolików czy wysp.

Na dwóch równoległych ścianach, dokładnie naprzeciwko siebie, umieszczono zabudowę kuchenną z dość sporą powierzchnią przechowywania. Wszystkie szafki, zarówno górne, dolne, jak i wysoka zabudowa, wykonane zostały z foliowanego MDF-u w kolorze białym.

Drewniane blaty z klepki bukowej

Dobrano do nich proste, metalowe uchwyty oraz drewniane blaty z klepki bukowej, w ciepłym miodowym odcieniu, które pozostały jeszcze po poprzedniej aranżacji kuchni. Po przeszlifowaniu i impregnacji doskonale spełniają swoje zadanie, a nieliczne pojawiające się na nich rysy stanowią jedynie dowód, że w tej kuchni gotuje się dla całej rodziny przez siedem dni w tygodniu.

Powierzchnię ścian nad blatem wykończono dość rzadko stosowanym materiałem – blachą ze stali nierdzewnej, która jednak w tym minimalistycznym wnętrzu doskonale się odnalazła. W połączeniu z drewnem i bielą stworzyła niezwykle eleganckie zestawienie.

Szafka zlewozmywakowa: to jest pomysł!

Dwie boczne linie zabudowy przełamuje szafka zlewozmywakowa, umieszczona na wprost wejścia do kuchni, wyróżniająca się niezwykłym materiałem blatu – betonem.

„Beton wylewany na mokro był jednym, wielkim eksperymentem. Na jego powierzchni powstały niejednorodne wzory pęcherzyków, dziurek i niewielkich przebarwień białego cementu oraz szlachetnego kruszywa” – tłumaczy arch. Marcin Lewandowicz, właściciel i autor projektu wnętrza, który doskonale pamięta jeszcze zapach jabłecznika z babcinej kuchni.

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA