Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Fronty szafek kuchennych zostały wykonane specjalną techniką pozwalającą na poziome frezowania. Ich powierzchnia wygląda jak połączenie kilku ułożonych poziomo deseczek. W zabudowie – piekarnik marki Bosch. Fot. Bartosz Jarosz.

Fronty szafek kuchennych zostały wykonane specjalną techniką pozwalającą na poziome frezowania. Ich powierzchnia wygląda jak połączenie kilku ułożonych poziomo deseczek. W zabudowie – piekarnik marki Bosch. Fot. Bartosz Jarosz.
  • Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
  • 02 lis 2011 10:25 (aktualizacja: 27 gru 2013 13:21)

Kuchnia z widokiem na ogród

Tradycyjnie nie musi oznaczać przewidywalnie. W tej kuchni klasyczne rozwiązania zostały poddane nowoczesnej transformacji i okraszone autorskimi pomysłami. W efekcie tradycyjne wnętrze zyskało niepowtarzalny wygląd.

Dom z ogrodem – wymarzone miejsce do życia dla rodziny. W takim domu tradycyjna kuchnia z dużym, jadalnianym stołem wydaje się nieodzowna. Jednak łatwo popaść w pułapkę i stworzyć wnętrze nieco banalne, jedno z wielu. W wypadku tej kuchni o niczym takim nie może być mowy, głównie dzięki licznym autorskim pomysłom i artystycznej wyobraźni autorki projektu, proj. wnętrz Joanny Otto.

Przestronna kuchnia z jadalnią, otwarta na część dzienną, powstała dzięki licznym zmianom – głównie układu ścian – przeprowadzonym podczas remontu. W efekcie po kuchni można swobodnie poruszać się podczas gotowania oraz zasiąść wygodnie do wspólnych posiłków.

Beże i brązy

Atmosferę wnętrza kreują głównie zastosowane kolory: bezpieczne oraz pogodne beże i brązy. Połączenie tych kolorów dało efekt kontrastu, a jednocześnie zabudowa kuchenna nabrała lekkości.

Ostateczny wygląd pomieszczenia to rezultat zabawy kolorami. Jasne fronty zostały obwiedzione ciemnym kolorem; do brązowych zaś dobrano uchwyty z jasnym wykończeniem, a do jasnych – z brązowym. Szafkom dolnym przypadł w udziale ciemniejszy kolor, za to meble, które zabudowują jedną ze ścian aż po sufit, są wyłącznie jasne.

Takich kontrastów w całej kuchni jest wiele, kolejny to kolor blatów. Przeciwwagą dla jasnego blatu wyspy jest blat roboczy z brązowej płyty postformingowej.

Fornirowany panel

W strefie roboczej uwagę przyciąga także sposób wykończenia ściany ponad blatem – nad wąskim pasem z płyty umieszczony został fornirowany panel (w kolorze jasnych frontów). Na uwagę zasługuje także wyspa, od strony kuchni bogato wyposażona w szuflady, a od strony jadalni elegancka, obudowana szkłem z rysunkiem liści. Nadruk został wykonany na zamówienie według szkicu autorki projektu wnętrza.

PROJEKTANT

Joanna Otto

PRO-ART Pracownia plastyczno - architektoniczna

WASZE KOMENTARZE (2) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA