Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Jadalnia – z dużym dębowym stołem –znajduje się tuż obok kuchni. Projekt: Agnieszka Zaremba, Magdalena Kostrzewa-Świątek. Fot. Bartosz Jarosz.

Jadalnia – z dużym dębowym stołem –znajduje się tuż obok kuchni. Projekt: Agnieszka Zaremba, Magdalena Kostrzewa-Świątek. Fot. Bartosz Jarosz.
  • Autor: Anna Sołomiewicz
  • 20 marz 2015 09:48 (aktualizacja: 29 lip 2015 08:50)

Mała kuchnia w bloku: tak ją urządzisz

Pogodny odcień błękitnego nieba i śnieżna biel. To kuchnia nowoczesna, a zarazem niezwykle ciepła w odbiorze.

Naturalne materiały i stonowana kolorystyka – o takiej kuchni marzyli właściciele. Miała być także funkcjonalna. W pierwotnej wersji planowana była tutaj wolno stojąca lodówka. Właściciele bowiem chcieli, by – przy pomocy magnesów – przyczepiać do niej notatki, pocztówki czy fotografie.

Pomysł, za radą arch. Agnieszki Zaremby, autorki projektu kuchni – zrealizowano jednak inaczej. Fragment ścianki działowej, przy której ustawiono duży stół, został pomalowany farbą tablicową o właściwościach magnetycznych. Można po niej pisać oraz mocować magnesami karteczki i zdjęcia, z czego domownicy chętnie na co dzień korzystają. Poza tym czarny kolor stanowi tło dla oprawy jadalni.

Kuchnia została urządzona według podręcznikowych zasad ergonomii. Najbliżej wejścia usytuowano lodówkę (ale w wersji do zabudowy). Następnie do dyspozycji jest spory blat, strefa zmywania, blat i strefa gotowania, także z dużą powierzchnią blatów. Za ścianą-tablicą zaś schowana jest zabudowa z piekarnikiem, mikrofalówką oraz szafkami.

Zgodnie z życzeniem właścicieli, kuchnię zaprojektowano tak, by do maksimum wykorzystać jej powierzchnię. Dlatego górna zabudowa została wykonana aż do sufit. Jednak meble, mimo że bardzo pojemne, sprawiają wrażenie lekkich wizualnie. Taki efekt daje wszechobecna biel, proste kształty szafek oraz pozbawienie frontów tradycyjnych uchwytów (większość, aby otworzyć, wystarczy lekko dotknąć).

Stonowana aranżacja ma jednak wyrazisty charakter za sprawą błękitnego koloru. Punktem wyjścia było lakierowane na błękit szkło na ścianie nad blatem. Na ten sam pogodny odcień polakierowano fragmenty zabudowy meblowej.

Tekst: Małgorzata Nietupska.

Zdjęcia: Bartosz Jarosz. Stylizacja: Ewa Kozioł.

 

WASZE KOMENTARZE (2) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA