Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Piekarnik Hotpoint-Ariston, dużą chłodziarko-zamrażarkę, carga oraz szafki i szuflady na zapasy umieszczono w zabudowie, która została wpasowana w istniejącą wnękę. Fot. Monika Filipiuk.

Piekarnik Hotpoint-Ariston, dużą chłodziarko-zamrażarkę, carga oraz szafki i szuflady na zapasy umieszczono w zabudowie, która została wpasowana w istniejącą wnękę. Fot. Monika Filipiuk.
  • Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
  • 03 sie 2010 10:39 (aktualizacja: 19 gru 2013 12:22)

Na granitowym rudymencie

Właściciele mieszkania, Kasia i Rafał, z przyjemnością zaangażowali się w aranżację pierwszego, wspólnego lokum. Stworzyli wnętrze nowoczesne, ale bez przesady. Stal oraz szkło pojawia się tu w umiarkowanej ilości, bo przytulność, którą dopełniły biel, beż i brązy, wciąż była priorytetem.

Koncepcja tego warszawskiego mieszkania (57 m2) od samego początku opierała się na bazowym materiale, który był w posiadaniu inwestorów – ciemnym granicie. Kamienne płytki zainspirowały architekt do pójścia tropem szlachetnych materiałów. Drewno i szkło lakierowane stały się doskonałym tłem dla posadzki, którą dodatkowo urozmaicono jasnym granitem. Aby rozjaśnić materiał podstawowy, architekt wnętrz Katarzyna Merta-Korzniakow wybrała białe, lakierowane fronty zabudowy kuchennej. Po jednej stronie kuchni meble, w postaci wysokiej zabudowy, zostały idealnie wpasowane w istniejącą wnękę. Gładką płaszczyznę ich frontów urozmaiciła dekoracja z forniru wenge. Drewno – deski z dębu czarnego, pojawiło się również na podłodze w strefie jadalnianej kuchni oraz salonie.

Kolejnym krokiem było wykończenie ściany, nad blatem roboczym, szkłem lakierowanym „Lacobel”. Praktycznie niewidoczne tafle, dodające optycznej przestrzeni, są jednym z elementów subtelnie łączących kuchnię i resztę mieszkania w jedną przestrzeń. Spójność całego wnętrza jest tutaj bardzo istotna, kuchnia jest bowiem dostępna z hallu oraz półotwarta na salon (w tym celu usunięto drzwi). Taki podział przestrzeni był dla inwestorów praktyczny i wygodny – zapewnia on swobodny dostęp do kuchni, zarówno z salonu, jak i innych części mieszkania, przy jednoczesnym oddzieleniu tych przestrzeni od siebie. Moim zadaniem było stworzenie takiej kuchni, która będzie współgrała z częścią publiczną i gościnną – mówi Katarzyna Merta-Korzniakow. Solidne podstawy, jakie dają ciemne materiały, zestawione z lekkością i czystością bieli, sprawiają, że panuje tutaj przytulna nowoczesność, w której chce się być. We dwoje i z przyjaciółmi.

WASZE KOMENTARZE (2) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA