Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Przestrzeń dzienna ma charakter otwarty. Zabudowa kuchenna płynnie łączy się z wyposażeniem pozostałych stref. Na granicy kuchni i jadalni umieszczono kominek. Niewielki, montowany w pionie wkład kominkowy z serii „Arte” Spartherm w obudowie z trawertynu. Fot. Bartosz Jarosz.

Przestrzeń dzienna ma charakter otwarty. Zabudowa kuchenna płynnie łączy się z wyposażeniem pozostałych stref. Na granicy kuchni i jadalni umieszczono kominek. Niewielki, montowany w pionie wkład kominkowy z serii „Arte” Spartherm w obudowie z trawertynu. Fot. Bartosz Jarosz.
  • Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
  • 18 lut 2013 11:04 (aktualizacja: 19 gru 2013 09:14)

Nadmorska przystań

Lato nad Bałtykiem bywa w kratkę. Zamiast wygrzewać się na słonecznej plaży, czasem trzeba spędzić deszczowy dzień czy chłodny wieczór przy... kominku. Warto mieć wtedy pod ręką gry planszowe albo płyty z ulubionymi filmami, a w kuchennej szafce – popcorn.

Letnie mieszkanie dla rodziny, która wakacje często spędza nad polskim morzem miało być przede wszystkim wygodne i urządzone tak, aby wolny czas spędzić miło i przyjemnie. Kuchnia została połączona z salonem, a otwarta przestrzeń dzienna pełni rozmaite funkcje: kuchni, jadalni oraz strefy wypoczynkowej. Tutaj koncentruje się życie mieszkańców, którzy przy jadalnianym stole mogą nie tylko spożywać posiłki, ale także spędzać wspólnie czas. Aneks kuchenny natomiast zaplanowano w głębi, a dzięki ściance działowej (której nie było w oryginalnym projekcie), zabudowę można było powiększyć o dodatkowy fragment powierzchni roboczej. Niewielka ścianka działowa okazała się niezwykle praktyczna: nie tylko wyznacza granice aneksu, ale pełni również dodatkowe funkcje. Od strony korytarza umieszczono przy niej szafę na ubrania, a jadalni – wnękę na naczynia, przesłoniętą lustrzanym frontem. Zabudowa kuchenna – elegancka i funkcjonalna – przyciąga uwagę głównie za sprawą koloru lakierowanych frontów.

Apetyczny odcień cappuccino tworzy udane zestawienie z fornirowanymi elementami mebli w kolorze orzecha; efektownie prezentuje się także w towarzystwie trawertynu, z którego wykonano obudowę kominka oraz fragmenty okładziny podłogowej. W projekcie zabudowy uwzględniono optymalne wykorzystanie powierzchni (dwie linie szafek górnych), a także optyczne powiększenie niewielkiej przestrzeni. Służą temu liczne poziome linie (listwy w kolorze stali przecinające okładzinę ścian ponad blatami, ścięte krawędzie frontów pełniące rolę uchwytów, półki) oraz połysk lakierowanych tafli frontów meblowych.

PROJEKTANT

Małgorzata Borzyszkowska

Asar Autorskie Studio Projektowe

WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA