Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Widok z balkonu stanowi doskonałe tło dla jadalnianego kącika. Proste, lekkie formy mebli świetnie pasują do niewielkich wnętrz. Fot. Bartosz Jarosz.

Widok z balkonu stanowi doskonałe tło dla jadalnianego kącika. Proste, lekkie formy mebli świetnie pasują do niewielkich wnętrz. Fot. Bartosz Jarosz.
  • Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
  • 01 kwi 2008 00:00 (aktualizacja: 09 lut 2014 17:16)

Nie masz miejsca na kuchnię? Myśl kreatywnie!

W twoim domu brakuje miejsca na kuchnię? Zaproś ją do salonu, a z drugiej strony wypchnij na korytarz. Tak właśnie postąpili projektanci tego mieszkania. W obudowie kuchennego blatu stoją tu płyty DVD, a po talerze sięga się w holu.

Właściciele mieszkania to młode małżeństwo. I, jak to bywa z młodymi małżeństwami, wykazują tendencję do powiększania rodziny. W niezbyt dużym mieszkaniu należało więc przewidzieć miejsce na tę ewentualność, czyli maksymalnie skondensować przestrzeń kuchni, korytarza i salonu. Udało się to dzięki „odwróceniu” kuchni w stronę części wypoczynkowej i włączeniu w obszar kuchennego działania strefy holu.

Kuchnia nietypowa

Osobą w dużej mierze odpowiedzialną za ten pomysł jest pan domu. To on zaproponował, aby zlewozmywak, grzejna płyta ceramiczna i piekarnik znalazły się nie pod ścianą, jak to z reguły bywa, i nawet nie na wyspie, tylko w blacie szafek stojących opartych o niską ściankę, wzniesioną jakby wprost w salonie.

Przebywający w salonie widzą zresztą nie zlewozmywak czy płytę, tylko wnękową półkę z płytami DVD. To rozwiązanie wpisuje się w przyświecający całej aranżacji zamiar stworzenia „niekuchennej”, eleganckiej, a przy tym w pełni funkcjonalnej kuchni.

Blaty kuchenne z czarnego granitu

Na ten efekt składają się też wykorzystane materiały. Blaty kuchenne wykonano z czarnego granitu, z którym idealnie współgra nietypowa, ciemna – wręcz czarna – podłoga. Tajemniczy materiał, z jakiego ją zrobiono, to dąb czarny wędzony. Fornir z tego samego drewna, tyle że w diametralnie odmiennej, bo bielonej wersji, pokrywa zresztą większą część powierzchni salonu.

Bielony, surowy dąb i ciepłe, czekoladowe drewno wenge to materiały przewijające się w różnych postaciach w całym mieszkaniu. Kuchennej przestrzeni, i to nie tylko na zasadzie optycznego dopełnienia, służy również korytarz.

Właśnie tu, vis-á-vis łazienki, stanęła duża szafa na kuchenne akcesoria. Miejsce na kolejne szafki i dodatkowy blat roboczy znalazło się też, tym razem zgodnie z tradycją, przy ścianie pod oknem.

PROJEKTANT

Joanna Rochowska-Mazur


Wojciech Mazur

Soma Architekci

WASZE KOMENTARZE (1) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA