Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Zaokrąglony kształt ściany z pustaków szklanych jest świadomym nawiązaniem do spiralnej formy schodów i linii na podłodze. Skosy sufitów i nieregularne ściany dopełniają wrażenie dynamicznego charakteru całości. Fot. Monika Filipiuk.

Zobacz galerię [6 zdjęć]

Zaokrąglony kształt ściany z pustaków szklanych jest świadomym nawiązaniem do spiralnej formy schodów i linii na podłodze. Skosy sufitów i nieregularne ściany dopełniają wrażenie dynamicznego charakteru całości. Fot. Monika Filipiuk.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
27 maj 2009 10:31

Nowa dusza poddasza

Nie każdy ma to szczęście, by na co dzień żyć w otoczeniu, którego architektoniczne korzenie sięgają X wieku. Takim magicznym zakątkiem jest starówka w Głogowie. Jej niezwykły klimat zainspirował projektantkę prezentowanej kuchni.

Głogów, jedno z najstarszych miast w Polsce, został niemal doszczętnie zniszczony podczas II wojny światowej. Na szczęście dla mieszkańców już w 1948 roku podjęta została decyzja o odbudowie jego starówki - rozpoczęta prawie dwadzieścia lat temu rekonstrukcja trwa do dziś. Zachowano zarówno średniowieczny układ ulic, jak też dawny styl zabudowy. Obok kamieniczek rzemieślniczych, sklepów, zakładów usługowych, kawiarni i restauracji w odnowionym centrum miasta znajdzie się ok. 1400 mieszkań.

Pod skosem

Mamy okazję zajrzeć do kuchni jednego z nich. Właścicielka to młoda osoba, która, choć nie założyła jeszcze rodziny, uwielbia wielkie gotowanie. Chciała więc mieć jasną, przestronną i funkcjonalną kuchnię. O jej ostatecznym kształcie przesądziła specyficzna, dwupoziomowa forma mieszkania, obejmującego poddasze i antresolę kamienicy. Tak usytuowane wnętrza mają wiele zalet i uroku, choćby niepowtarzalny widok z okna, jednak dla projektanta oznaczają konieczność pokonania szeregu skosów, determinujących organizację przestrzeni. W tym mieszkaniu udało się je tak zagospodarować, że można odnieść wrażenie, jakby nie były elementem zastanym przez architekta, ale celowo przez niego wprowadzonym dla podniesienia estetycznych i funkcjonalnych walorów apartamentu.

Nie ma jak pięterko

Na poddaszu znalazły się kuchnia i salon, tworzące jedną przestrzeń, oraz łazienka, zaś antresola została przeznaczona na sypialnię. Kuchenna zabudowa rozmieszczona jest na planie litery „U”. W jej fragmencie pod największym kąt nachylenia sufitu znalazł się zlewozmywak. Nad nim górują dwa okna połaciowe, których obecność umila nielubianą czynność zmywania. Trójkątny kształt frontowej ściany uniemożliwił ustawienie tu dużych szaf czy sprzętów, stąd znalazły się tam dolne szafki i niewielkie, choć przydatne półki. Funkcja tego fragmentu kuchni jest jednak w dużej mierze estetyczna - nawiązując do zabytkowych korzeni i otoczenia kamienicy projektantka pokryła ścianę nad blatem cegłami. W efekcie wygląda tak, jakby w mieszkaniu gdzieniegdzie pozostały ślady murów średniowiecznego zamku. Ich ciemny, czekoladowo-rdzawy kolor służy też przełamaniu dominanty jasnych barw, pojawiających się za sprawą waniliowych szafek, zgrupowanych z lewej strony, i polerowanego gresu, pokrywającego podłogę. Po lewej stronie znalazły się też urządzenia AGD – płyta ceramiczna i kominowy okap nad nią oraz wbudowany na ergonomicznej wysokości piekarnik. Z surowością cegieł współgrają inne naturalne tworzywa: wiklina, drewno (drewniane pale wspierające sufit) czy materiałowe rolety na oknach.

WASZE KOMENTARZE (3)

DODAJ KOMENTARZ
  • Zainteresowana, 2011-07-14 18:56:22

    FAN TA STY CZNE
  • placebo, 2009-06-22 14:34:05

    Heheh, wycieczka na takie schody w stanie wskazujacym to rzeczywiście nie najlepszy pomysl. Ale mimo wszytko sama kuchnia jest prześliczna i bardzo przytulna
  • rudypies, 2009-05-29 15:00:45

    gustowna kuchnia, ale po takich schodach bałbym się schodzić w stanie nie do końca trzeźwym

POLECAMY W SERWISACH