Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Projekt: Magdalena Lehmann. Fot. Bartosz Jarosz

Zobacz galerię [9 zdjęć]

Projekt: Magdalena Lehmann. Fot. Bartosz Jarosz
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Katarzyna Zacharewicz-Łukaszuk
04 gru 2018 13:17

Nowoczesna kuchnia - oddzielona, lecz nie zamknięta

Dekor - gwiazda to jeden z barwniejszych akcentów nie tylko kuchni, ale całego wnętrza. Pojawia się na wyraźne życzenie inwestorki, która zakochała się w nim od pierwszego wejrzenia.

Część dzienną dwupoziomowego apartamentu na warszawskiej Woli zaaranżowano na planie litery L. Ulokowana w krótszym boku kuchnia została wydzielona za pomocą szklanych, rozsuwanych drzwi. Dzięki temu jest ona odseparowana od reszty pomieszczenia, lecz nie zamknięta. Takie rozwiązanie to efekt kompromisu między inwestorami, którym zależało na funkcjonalnej kuchni oddzielonej od salonu, a wizją projektantki, która pragnęła zachować wszystkie atuty otwartej przestrzeni. Zastosowanie drzwi z przezroczystego szkła umożliwia właścicielom mieszkania komfortowe gotowanie, a jednocześnie nie zamyka przestrzeni i pozwala na przenikanie światła, tak ważnego w koncepcji aranżacyjnego całego wnętrza – wyjaśnia architekt Magdalena Lehmann.

Zobacz też: Otwarta kuchnia z jadalnią: ten projekt cię zachwyci!

To rozwiązanie wymagało jednak szczególnej dyscypliny w wyborze form, materiałów i kolorystyki. Stąd do sąsiadującej z jadalnią, przestronnej i nowoczesnej kuchni prowadzi szara podłoga z łupkowych płyt. Podobnie jak w pozostałych pomieszczeniach, także tutaj widać zamiłowanie inwestorów do prostych form i praktycznych rozwiązań. Dekoracje zostały ograniczone do minimum. Rolę zdobień pełnią faktury materiałów wykończeniowych oraz pojedyncze detale. Funkcjonalną zabudowę kuchenną tworzą wykonane na wymiar szafki. Fronty dolnych wykończono dębowym fornirem o wyraźnej strukturze i tym samym kolorze, co podłoga w salonie. Szafki górne oraz wysokie słupki, w których zabudowano lodówkę, piekarnik oraz chłodziarkę na wino wyposażono w pozbawione uchwytów, matowe, szare fronty. Ciemne blaty wykonane są z płomienowanego granitu.

Wystrój kuchni zarówno kolorystycznie, jak też pod względem zastosowanych materiałów, nawiązuje do pozostałych pomieszczeń. Cała część dzienna utrzymana jest w barwach ziemi. Stonowane odcienie szarości, przeplatane są wyciszającymi beżami i jasnym brązem. Taką paletę kolorów zaproponowała sama architekt. Jestem wielką fanką takiej kolorystyki. Twierdzę, że uspokaja, wycisza i się nie nudzi. Bez trudu przekonałam do niej inwestorów – opowiada architekta.

To też Cię zainteresuje: Nowocześnie i przytulnie - rodzinny apartament

Ważna rolę w projekcie pełni także naturalne światło. Duże, wielkoszybowe okno, zajmujące niemal w całości jedną ze ścian kuchni, to kolejny element łączący stylistycznie to wnętrze z pozostałą częścią strefy dziennej apartamentu. Panoramiczne przeszklenia, z których rozpościera się widok na sąsiadujący park, stanowią wizualne przedłużenie otwartej przestrzeni mieszkania. Duże okno powoduje, że w kuchni nie brakuje dziennego światła, a dzięki rolecie możemy swobodnie regulować jego ilość. Aby doświetlić wnętrze po zmroku, architekt zastosowała lampy sufitowe oraz praktyczne oświetlenie robocze pod szafkami górnymi.

Prawdziwą gwiazdą tego wnętrza – i to w dosłownym sensie – jest ścienny dekor, wykorzystany dwukrotnie: w sąsiedztwie zlewozmywaka oraz obok okapu. Aby lepiej wyeksponować geometryczny kształt dekoracji, zrezygnowano z górnych szafek na tej ścianie. Inwestorka od pierwszego wejrzenia pokochała kolekcję imitujących beton płytek Berlin Tempelhof kreacji Macieja Zienia, właśnie ze względu na oryginalny, gwiaździsty dekor. Nie było mowy, aby na ścianach jej kuchni pojawiły się inne płytki.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH