Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

W kuchni królują brązy i beże - zestaw kolorów wybrany przez inwestorów. Ciemne fronty z forniru modyfikowanego, blat roboczy z kompozytu. Na podłodze – mozaika kamienna (Jasba). Fot. Marcin Onufryjuk.

W kuchni królują brązy i beże - zestaw kolorów wybrany przez inwestorów. Ciemne fronty z forniru modyfikowanego, blat roboczy z kompozytu. Na podłodze – mozaika kamienna (Jasba). Fot. Marcin Onufryjuk.
  • Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
  • 31 sie 2012 10:37

Okno nad kuchennym blatem: lepsze niż fototapeta

Na taras lub do ogrodu z kuchni tylko krok. Również stylistyczny. Chyba więc nie warto szukać do nich nowych mebli i gadżetów, skoro pod ręką można znaleźć bardzo wdzięczne gotowce?

Ten wyjątkowy dom, zbudowany na planie koła, wyróżniają nietuzinkowe rozwiązania architektoniczne (łukowa ściana, okrągłe oraz panoramiczne okna), oryginalne pomysły aranżacyjne (m.in. inkrustacja w formie ważki na podłodze) oraz niepowtarzalne, zaprojektowane specjalnie do tego wnętrza - przez duet łódzkich projektantów - elementy wyposażenia (kanapy, kominek).

Salon w centrum domu

Cała przestrzeń dzienna ma charakter otwarty, a dla poszczególnych pomieszczeń wyznaczono właściwe strefy. Niewątpliwie najbardziej imponującą lokalizację zyskał salon – w części z łukową ścianą, o wysokości dwóch kondygnacji.

Przeciwwagę dla półokrągłej ściany stanowi wykończony trawertynem kominek w formie prostopadłościanu, a specjalny, dwustronny wkład pozwala cieszyć się blaskiem ognia także w strefie jadalni. Jej aranżację zdominował, wykonany na zamówienie, drewniany stół, przy którym może zasiąść wspólnie 8 osób.

Okna z widokiem na ogród

Niewątpliwym atutem jadalni pozostaje także duże, okrągłe, wpuszczające sporą dawkę światła słonecznego okno z widokiem na ogród. Umieszczony na granicy stref bar śniadaniowy stanowi wprowadzenie do kuchni. Dyskretnie przesłania także – taką rolę wyznaczono mu projekcie - kuchenną powierzchnię roboczą. Zabudowę kuchni rozplanowano przy trzech ścianach.

Ze względu na panoramiczne okna, których wstęga przechodzi także przez narożnik, szafki górne umieszczono na jednej ścianie, nadając im lekką, niemal transparentną formę, dzięki szklanym taflom frontów.

Dolne szafki z ciemnymi, fornirowanymi frontami oraz uchwytami krawędziowymi, zwieńczone zostały jasnym blatem z kompozytu, dobrze korespondującym z kolorem i rysunkiem trawertynu, który zdobi i zabezpiecza ścianę ponad blatem.

PROJEKTANT

Mariola i Radosław Świgulscy

Pracownia Architektoniczna

WASZE KOMENTARZE (1) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA