Otwarta kuchnia. Projekt: Małgorzata Galewska. Fot. Bartosz Jarosz

Zobacz galerię [20 zdjęć]

Otwarta kuchnia. Projekt: Małgorzata Galewska. Fot. Bartosz Jarosz
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Katarzyna Masłowska
17 kwi 2018 09:29

Otwarta kuchnia: zobacz 20 pięknych projektów

Kuchnia to nie tylko miejsce przygotowywania posiłków to często przestrzeń, z której zarządza się całym domem. Powinna więc być nie tylko funkcjonalna, ale także wygodna i estetyczna.

Kuchnia jest w domu miejscem szczególnym. Miejscem, które w naturalny sposób przyciąga domowników. Miejscem w którym nie raz zaczynają się i kończą spotkania towarzyskie – szczególnie te improwizowane. Kuchnia to nie tylko miejsce w którym się po prostu przygotowuje posiłki, to często przestrzeń z której zarządza się całym domem, która w naturalny sposób służy do wymiany myśli, zachęca do zwierzeń. Dlatego powinna być ona nie tylko funkcjonalna, ale także wygodna i estetyczna – bo to w niej spędzamy wciąż wiele czasu. Czy istnieje kuchnia idealna?

Czy kuchnia nam jest jeszcze potrzebna?

Kiedy czytamy w pismach wnętrzarskich o kuchni, często spotykamy się z określeniem „serce domu” – jest to bardzo obrazowy zwrot, jednak na ile prawdziwy w dzisiejszych czasach? Jak wynika z badania „Rynek gastronomiczny 2017” przeprowadzonego przez GfK, w porównaniu do roku ubiegłego rynek gastronomiczny w Polsce wzrósł o ponad 10,5 proc., a niemal połowa Polaków deklaruje, że w ciągu ostatnich 12 miesięcy przynajmniej raz odwiedziła restaurację. Coraz chętniej jadamy poza domem, a gastronomia jest coraz lepiej przygotowana na to, że Polacy poszukują miejsc w których mogą zjeść obiad zwany lunchem w rozsądnej cenie.

Zobacz także: Ściana nad blatem: piękne zdjęcia z polskich kuchni

Czy to oznacza, że Polak wyszedł z kuchni i nie chce do niej wracać? Na pewno nie, mimo, że coraz chętniej korzystamy z restauracji czy lunchowni, to nadal deklarujemy, że przynajmniej pięć razy w tygodniu przygotowujemy posiłki we własnej kuchni.

W kuchni wyrażamy siebie

Życie codziennie nie sprzyja celebracji posiłków, co przekłada się także na to, że nie mamy czasu na ich czasochłonne przygotowywanie. Co innego w weekendy i dni wolne. Wtedy kuchnia staje się miejscem szczególnym. Miejscem, do którego może przenieść się życie i w którym wspólnie, z rodziną bądź przyjaciółmi przygotowujemy coś wyjątkowego, szczególnego, na co nie mamy czasu w tygodniu.

To cię również zainteresuje: Płytki ceramiczne do kuchni: 20 pięknych kolekcji

Dlatego kuchnia musi być bardzo funkcjonalna – umożliwiać nam szybkie i sprawne przygotowanie posiłku w dni powszednie i zachęcać do spędzania w niej czasu w dni wolne. Tym bardziej, że gotowanie staje się modne. Kupujemy coraz uważniej i rozważniej – coraz chętniej produkty ekologiczne, pochodzące od certyfikowanych dostawców. Także nasza kuchnia musi być przyjazna nam i środowisku.

Kuchnia otwarta – na gości, na świat, na dom

Jeszcze kilka lat temu kuchnia otwarta była czymś wyjątkowym i po prostu modnym. Dziś, często jest dość oczywistym rozwiązaniem, które ma wiele zalet. Warto pamiętać, że eksperci wskazują, że w kuchni spędzamy nawet do dwóch godzin dziennie – dlatego miejsce to powinno odpowiadać stylowi życia naszej rodziny, naszym upodobaniom, porom aktywności. Odpowiednio zaaranżowana kuchnia zachęca do spędzania w niej czasu i sprawia, że przygotowanie posiłku jest przyjemnością samą w sobie.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH