Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Kominek wygląda jakby ktoś ulepił go z piasku (w rzeczywistości to nie piasek a tynk trawertyn „Pietra”) i to do tego bardzo dawno temu. Fot. Monika Filipiuk.

Zobacz galerię [6 zdjęć]

Kominek wygląda jakby ktoś ulepił go z piasku (w rzeczywistości to nie piasek a tynk trawertyn „Pietra”) i to do tego bardzo dawno temu. Fot. Monika Filipiuk.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
04 maj 2009 11:35

Oznaki zasiedzenia

Wystarczającym powodem zostania w domu mogą być wygodny fotel, trzaskający w kominku ogień, regał z książkami, ale też siłowania albo sauna.

Niewielką, malowniczo położoną na obrzeżach Wrocławia willę zamieszkuje małżeństwo z dwójką dzieci. To niezwykle pogodni, energiczni ludzie, którzy żyją aktywnie i ponad wszystko cenią czas relaksu. Marzyli o wygodnym, ciepłym domu, w którym można komfortowo odpocząć, niekoniecznie siedząc przed telewizorem.

Do dyspozycji mają więc saunę i wielką kabiną prysznicową, siłownię, a nawet małą piwniczkę do przechowywania wina. W poszukiwaniu rozrywki nie trzeba zatem wychodzić na miasto – przeciwnie, to znajomi często tu wpadają, rozczarowani zgiełkiem pubów i restauracji. W przytulnych wnętrzach, z lampką dobrego wina w dłoni, odpoczywa się znacznie przyjemniej.

Otwarta kuchnia

W takim tętniącym życiem domu, kuchni nie wypadało całkowicie zamknąć. Tworzący ją czworokąt został więc pozbawiony jednej ściany. Zamiast niej między kuchnią i jadalnią stanął ceglany bar.

Od kuchennej strony jest pojemną szafką z drzwiami niczym wejście do kowbojskiego saloonu. Zostały one wykonane z ciemnego, wiśniowego drewna, które zresztą zdominowało całą zabudowę. Jego ciepła, nasycona barwa świetnie wpisuje się w koncepcję domu o przytulnym, klasycyzującym klimacie.

Wyjątkowy kominek

Z perspektywy salonu wiśniowe fronty są niewidoczne, przesłania je ściana z zainstalowanym kominkiem. Właścicielom zależało, aby był on wyjątkowy. Długo trwały poszukiwania formy, ale żeliwna konstrukcja łącząca surowość pieca przemysłowego z klasycznym stylem pieców wiejskich, spełniła ich oczekiwania. Obudowę tworzą łupek granitowy i tynk strukturalny.

Mocnym akcentem tej aranżacji jest cegła – materiał, który posłużył do wykonania podstawy baru oraz ściany przy stole jadalnianym. Za sprawą specjalnej techniki wypalania cegły nie tylko mienią się różnymi odcieniami, ale też wyglądają jakby pozyskano je z rozbiórki gotyckiego zamku. Ten efekt starości był niezwykle ważny. Właściciele chcieli bowiem, aby ich dom sprawiał wrażenie siedliska zakorzenionego w przeszłości, miejsca „z duszą”. Miało być nienowocześnie, ale też nie nazbyt retro.

Dyskretne retro

Projektantka miała ambitne zadanie: uzyskania „efektu zasiedzenia” bez przeładowania wnętrz antykami i bibelotami spod znaku babcinej serwantki. Udało się dzięki zastosowaniu prostych, idealnie się komponujących materiałów i form. Okap stylizowany na wiejski piec, nieco staromodne uchwyty szafek, drewniana belka przy suficie, cegły, udrapowane firanki – wszystko to składa się na dyskretne znaki czasu.

Elegancki dodatek do drewna wiśniowego i cegieł stanowi granit, który pojawia się na blatach roboczych i fragmentach kuchennych ścian nad nim.

WASZE KOMENTARZE (2)

DODAJ KOMENTARZ
  • Zainteresowana, 2011-07-14 19:09:34

    bardzo funkcjonalna
  • placebo, 2009-06-22 14:51:51

    Kchnia idealna i do wiejskiej rezydencji i podmiejskiej willi. Jednym słowem - Śliczna.

POLECAMY W SERWISACH