Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Czarną oprawę zamkniętej w formie kostki kuchni rozświetlają białe fronty szafek. Niebanalny design podkreśla umieszczona w miejscu tradycyjnej glazury fototapeta zabezpieczona szkłem. Fot. Bartosz Jarosz.

Czarną oprawę zamkniętej w formie kostki kuchni rozświetlają białe fronty szafek. Niebanalny design podkreśla umieszczona w miejscu tradycyjnej glazury fototapeta zabezpieczona szkłem. Fot. Bartosz Jarosz.
  • Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
  • 27 lut 2012 10:44

Perspektywa Golden Gate

Otwarty w 1937 r. most Golden Gate imponuje swą misterną konstrukcją i nowatorską koncepcją. I tak jak jego powstanie otworzyło nowe możliwości komunikacyjne, tak zdjęcie na fototapecie w kuchni otwiera perspektywę.

Aranżacja kuchni otwartej wymaga niemałej pomysłowości i pewnej, żelaznej konsekwencji, niezbędnej dla zachowania spójności stylistycznej całego wnętrza. Musi być ona bowiem nie tylko funkcjonalna, ale i dobrze prezentować się na tle salonu.

Doskonale wiedziała o tym architekt Joanna Ochota, której inwestorzy powierzyli zaprojektowanie swego wypoczynkowego apartamentu. Przeznaczenie mieszkania pozwoliło na stworzenie przestrzeni stonowanej, w pełni harmonijnej, o nieco reprezentacyjnym charakterze. Dominuje tu ponadczasowa biel, której bogactwo eksponuje mnogość użytych materiałów i faktur. Jej uniwersalny charakter akcentują dostojna czerń i ożywczy wrzos – kolor jesieni. Taki entourage zobowiązuje.

 - Kuchnia w tym projekcie musiała stać się wizualnie atrakcyjna i dopasowana do pokoju dziennego, a w tym przypadku stała się też głównym akcentem kolorystycznym całego wnętrza” - opowiada projektantka.

Nieco na przekór wszechobecnej bieli, jej główną dominantą stała się czerń. Kolorystyka podłogi, ścianek bocznych i sufitu zamyka wnętrze kuchni w czarne ramy, tworząc geometryczną kostkę, będącą główną ozdobą wnętrza. Od strony salonu zamyka ją, wykonany z malowanego szkła, równie kubistyczny w formie bar. Rozwiązanie to wymagało jednak drobnych ingerencji w układ mieszkania.

Ścianka, która stała w miejscu zaprojektowanego baru, ograniczała przestrzeń, a jej wymiary nie pozwalały na umieszczenie w niej takich sprzętów jak lodówka czy piekarnik. Usunięcie jej pozwoliło na zorganizowanie miejsca do przechowywania i spożywania posiłków” - wyjaśnia architekt.

W ten sposób uzyskano także większą optycznie przestrzeń, której zamknięta w formie „czarnej kostki” kuchnia stanowi punkt ciężkości. Wewnątrz kuchni każdy charakterystyczny dla niej element został starannie ukryty. Zabudowano okap i zmywarkę, a piekarnik i płytę dobrano tak, by wtapiały się w czerń blatów, zrezygnowano także z wysokiej lodówki. Wykonane z białej płyty MDF o wysokim połysku szafki dolne i górne (Spectra Design Katowice) potęgują wrażenie geometrycznej organizacji przestrzeni. Jedynym elementem dekoracyjnym jest tu zdjęcie na fototapecie, które na przekór koncepcji zamknięcia kuchni w czarne ramy, nie zamyka przestrzeni kuchni, lecz otwiera jej perspektywę.

PROJEKTANT

WASZE KOMENTARZE (4) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

Forum Dobrego Designu

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA