Aneks kuchenny od strefy dziennej oddziela oryginalny bufet, z szufladą w blacie i półeczkami na butelki w masywnej podstawie. Fot. Monika Filipiuk.

Zobacz galerię [4 zdjęć]

Aneks kuchenny od strefy dziennej oddziela oryginalny bufet, z szufladą w blacie i półeczkami na butelki w masywnej podstawie. Fot. Monika Filipiuk.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
20 gru 2011 09:45

Południowy wiatr

Mimo że inwestorzy byli zafascynowani charakterystycznym dla południa Europy stylem, nie ulegli pokusie jego biernego odtworzenia. Typowe dla niego elementy można odnaleźć jedynie w formie dekoratorskich wrzutek.

Lubiący nie tylko gotowanie, ale także kulinarne eksperymenty, właściciele postawili na kuchnię z bufetem, otwartą na strefę dzienną. A ponieważ są miłośnikami kuchni fusion, w wersji lekkiej, pełnej aromatów świeżych warzyw i owoców, bliska relacja pomiędzy kuchnią i salonem nie stanowiła problemu. Pojawiające się – w formie inspiracji – elementy stylu południowoeuropejskiego we współczesnym, zindywidualizowanym wnętrzu zdecydowały o jego eklektycznym charakterze: z jednej strony kuchnia jest nowoczesna, z drugiej zaś ciepła, przytulna, nawet nieco tradycyjna.

Ciepłą atmosferę gwarantuje zabudowa kuchenna w kolorze czekoladowego brązu. Fronty szafek zostały wykończone fornirem mahoniowym. Rzędy górnej zabudowy przecina linia szafek z przeszklonymi frontami w aluminiowych ramkach. Taki zabieg odciąża wizualnie zabudowę, i sprawia, że nie przytłacza ona niewielkiej przestrzeni kuchennego aneksu.

Nowoczesne witryny równoważą także tradycyjny charakter fornirowanych szafek. Pojemna zabudowa zapewnia znaczną powierzchnię przechowywania, niezbędną w kuchni przeznaczonej do codziennego gotowania. Do wykończenia powierzchni ściany nad blatem wykorzystano rzadko spotykany w tym miejscu materiał. Płyta laminowana w bordowym kolorze doskonale komponuje się z czekoladową barwą frontów, ale także skutecznie pobudza apetyt, np. na włoskie chianti.

Elegancki, kamienny blat roboczy wykonano z bazaltu. Wbudowana w niego płyta grzejna oraz podwieszany zlewozmywak dyskretnie wycofały się na drugi plan i nie odwracają uwagi od wyjątkowej urody kamienia naturalnego. Zlewozmywak, przeznaczony do montażu podwieszanego, wybrano celowo: jego krawędzie są zamaskowane pod powierzchnią blatu, co pomaga zachować reprezentacyjny charakter aneksu. Dodatkowo, utrzymanie blatu w czystości jest łatwiejsze. Nieprzypadkowy jest także wybór materiału podłogowego. Trawertyn w formie płytek (bez fug) to kolejny element południowoeuropejskich inspiracji. Wykończenie sąsiadujących z aneksem ścian tynkiem typu trawertyn doskonale koresponduje z naturalnym materiałem podłogowym.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH