Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Strefy funkcjonalne w dziennej części mieszkania oddziela krótka ścianka działowa, przed którą ulokowano mobilną szafkę z telewizorem. Jasne przestrzenie salonu i kuchni ożywiają czerwone i amarantowe dodatki oraz część sprzętów. Fot. Monika Filipiuk.

Strefy funkcjonalne w dziennej części mieszkania oddziela krótka ścianka działowa, przed którą ulokowano mobilną szafkę z telewizorem. Jasne przestrzenie salonu i kuchni ożywiają czerwone i amarantowe dodatki oraz część sprzętów. Fot. Monika Filipiuk.
  • Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
  • 04 cze 2009 12:10 (aktualizacja: 30 gru 2013 09:03)

Przystanek przed salonem

W tym mieszkaniu pierwszoplanową rolę gra kolor. To on wnosi do wnętrza dynamikę i niepohamowaną radość życia. Kuchnia na tym tle jest jak krótki przystanek, chwila wyciszenia.

Najróżniejsze odcienie czerwieni, różu, fioletów zawładnęły aranżacją niemal całego apartamentu. Umiejętnie stonowane pastelowym tłem, kreują przestrzeń nowoczesną, oryginalną, a jednocześnie ciepłą i – chciałoby się powiedzieć – kobiecą. Jednak priorytetem projektowym nie była gra kolorów, a stworzenie jasnego, wygodnego i dobrze oświetlonego wnętrza. Prace rozpoczęła korekta układu pomieszczeń – zachowały swoją pierwotną funkcję, ale kuchnia została częściowo otwarta, a w miejscu gdzie graniczy z salonem powstał kącik jadalniany.

Dalej salon i kuchnię rozdziela fragment ściany, który nie tylko zasłonił wnętrze kuchni, umożliwił też instalację wysokiej zabudowy, a od strony salonu ustawienie m.in. telewizora. Do kuchni wchodzi się teraz albo z holu, albo - przez minijadalnię - z salonu. Sama kuchnia to tak naprawdę niewielki aneks, tak zorganizowany aby praca w nim była komfortowa, a przechowywanie wszelkich rzeczy łatwe i wygodne. Między dwoma niezależnymi ciągami zabudowy jest jedynie 120 cm, ale znaczna długość blatu roboczego, z wbudowanymi zlewozmywakiem i płytą grzejną, pozwala na bezproblemową pracę.

Niezwykle precyzyjnie rozplanowana została zabudowa kuchenna. Wysokie szafy ukrywają lodówkę, piekarnik i pojemne cargo, a spójny główny ciąg roboczy zapewnia dużą przestrzeń na produkty i akcesoria. Efektu przepełnienia udało się uniknąć m.in. dzięki zróżnicowaniu głębokości i wysokości szafek wiszących oraz uniesieniu części dolnej zabudowy. Niewielkie wnętrze utrzymane w odcieniu delikatnej szarości rozświetlają wykończone na wysoki połysk fronty mebli. W ogóle światło jest tu bardzo ważne – rząd lampek halogenowych oświetla blat roboczy, drugi – umieszczony nad górną zabudową – dekoruje i buduje nastrój.

PROJEKTANT


Łukasz Kałasa

Grupa Projektowa

WASZE KOMENTARZE (4) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA