Aranżacja kuchni. Fot Kernau

Zobacz galerię [5 zdjęć]

Aranżacja kuchni. Fot Kernau
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Katarzyna Masłowska
12 paź 2017 20:45

Remont kuchni w trzech krokach

Myślisz o remoncie kuchni? Zarówno w przypadku zwykłego odświeżenia ścian, jak i generalnej przemiany, warto przygotować szczegółowy plan prac oraz oszacować koszty.

Tylko w ten sposób całe przedsięwzięcie wykonamy szybko, sprawnie i bez rujnowania domowego budżetu. Od czego zacząć i gdzie uzyskać kompleksową pomoc?

Remont kuchni to nie tylko okazja do odświeżenia czy zmiany stylu wnętrza, to również dobry czas na poprawę funkcjonalności – tak, by układ mebli i sprzętów gwarantował wygodne przygotowywanie oraz spożywanie posiłków, a także zmywanie i sprzątanie.

Pytania na początek

Na wstępie musimy zadać sobie kilka pytań, które pomogą skierować nas na odpowiednie tory. Po pierwsze warto określić, czy potrzebna będzie wymiana mebli razem ze sprzętami AGD. Pomocne będzie samodzielne rozrysowanie układu kuchni i podjęcie decyzji – czy przeprowadzamy prawdziwą rewolucję, czy jedynie drobny lifting. Być może wystarczy zmiana uchwytów, blatów lub wymiana tylko niektórych, zepsutych urządzeń.

Czytaj także: Aranżacja kuchni: zobacz jak szybko zmienić jej wystrój

W pierwszej sytuacji warto od razu rozejrzeć się za sprawdzoną ekipą remontową. Następnie musimy oszacować, ile pieniędzy możemy wydać na naszą wymarzoną kuchnię. Pamiętajmy, że podczas remontu zawsze pojawiają się tzw. nieprzewidziane wydatki, dlatego lepiej dodać do budżetu co najmniej kilkaset złotych, które przeznaczymy właśnie na ten cel.

1. Zamów kompleksowy projekt

W przypadku gruntownego remontu, po obliczeniu środków finansowych, jakimi dysponujemy, a także uwzględnieniu zakresu prac, przechodzimy do sporządzenia fachowego projektu. Warto wykonać go w konsultacji z architektem wnętrz, który pomoże zrealizować nawet najodważniejszą wizję nowej kuchni.

Podstawą jest dobre rozplanowanie wnętrza – tak, by blaty, fronty i urządzenia nie tylko tworzyły estetyczną całość, ale też zapewniały ergonomię pracy Dobrze zorganizowana przestrzeń umożliwia swobodne korzystanie z urządzeń, zabezpiecza przed nadmiernym dźwiganiem i przemierzaniem dużych odległości podczas gotowania. Za pomocą rysunku – rzutu wnętrza można wedle wymagań dopasować gabaryty, wysokość oraz system otwierania szafek i szuflad, a także usytuowanie sprzętów AGD – mówi Jerzy Kwiatek, właściciel studia Starimex, należącego do sieci mebli kuchennych Max Kuchnie. Zawsze pamiętajmy jednak o optymalnym podziale wnętrza na pięć stref: gotowania, przygotowywania posiłków, zmywania, przechowywania oraz strefę zapasów żywności. Według tej zasady dobierajmy układ mebli oraz wszelkie urządzenia AGD i akcesoria – dodaje Tomasz Bytnar, ekspert marki Kernau.

2. Znajdź sprawdzonych fachowców

Po ustaleniu projektu mebli na wymiar, możemy przejść do zatrudnienia fachowców, którzy zajmą się malowaniem, położeniem płytek na ścianie i podłodze czy doprowadzeniem wszystkich przyłączy. Do tego kroku możemy przejść dopiero po opracowaniu wstępnego projektu przez architekta. Z pewnością zaproponuje on optymalne rozwiązania, które mogą wiązać się np. z nietypowym ułożeniem płytek czy zmianą miejsc przyłączenia wody i prądu.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH