Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Podwyższona obudowa półwyspu niemal całkowicie zasłania blaty robocze przed widokiem z salonu. Ustawiony w tym samym ciągu stół dodatkowo oddziela obie strefy funkcjonalne. Fot. Monika Filipiuk.

Podwyższona obudowa półwyspu niemal całkowicie zasłania blaty robocze przed widokiem z salonu. Ustawiony w tym samym ciągu stół dodatkowo oddziela obie strefy funkcjonalne. Fot. Monika Filipiuk.
  • Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
  • 01 kwi 2008 00:00 (aktualizacja: 23 gru 2013 08:53)

Scenki rodzinne

Zamiast ciasnej kuchni, wygodny aneks na skraju salonu. Tutaj można przygotować wykwintny obiad, albo szybką przekąskę nie tracąc z oczu rozbrykanych maluchów. W przypadku rodziny z małymi dziećmi był to poważny argument.

Rodzina z dwójką małych dzieci potrzebuje nie tylko przestrzeni, ale także – by codzienne obowiązki i przyjemności przebiegały sprawnie i bezstresowo – jej odpowiedniej organizacji. Kuchnia jest w tym przypadku miejscem, w którym zwykle najwięcej się dzieje. Ale, wbrew pozorom, wcale nie musi być duża, by dobrze spełniać swoje zadania.

Zaplecze salonu

Właściciele mieszkania zdecydowali się na kuchnię otwartą. Chcieli, by nic nie tracąc ze swojej funkcjonalności, była naturalnym i nienarzucającym się zapleczem salonu. Pozostało więc względom praktycznym nadać odpowiedni kształt. Harmonia kuchenno-salonowego wnętrza została osiągnięta dzięki zastosowaniu tylko dwóch, ale kontrastowych kolorów: brązu i bieli. Brązowe odcienie spotykają się w bryłach mebli zarówno salonowych, kuchennych, jak i jadalnianego stołu. Otaczają je biel ścian i pozostałych elementów aranżacji. To zestawienie kontynuują płytki na kuchennej podłodze i parkiet z drewna jatoba w salonie. Projektantka postawiła na prostotę nie tylko w doborze kolorów, ale i form. Na wskroś nowoczesna, przejrzysta kompozycja najlepiej współgra ze stylem życia młodej rodziny.

Na wzór C

Zabudowa kuchenna ustawiona została w ergonomiczny kształt litery „C”, a jeden z blatów stanowi granicę między kuchnią a salonem. Dla jej podkreślenia ścianka od strony salonu została podwyższona, dzięki temu też dyskretnie przesłonięto ściśle roboczą strefę kuchni. W tej samej linii ustawiono czteroosobowy stół. Razem tworzą rodzaj półwyspu, który domyka kuchnię. Wizualnemu wydzieleniu aneksu kuchennego służy też obniżenie sufitu, rozmieszczone w nim lampki oświetlają blat roboczy. Oświetlenie stołu to już zasługa dekoracyjnego żyrandola. Podczas prac remontowych dodatkowo powiększony został otwór okienny w salonie, dzięki czemu wnętrze zyskało więcej światła i piękną panoramę za oknem.

PROJEKTANT

Ewelina Stefanowska

WASZE KOMENTARZE (1) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA