Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Zajmująca całą szerokość ściany zabudowa kuchenna oferuje dużą powierzchnię roboczą. Do kamiennego blatu dobrano kompozytowy zlewozmywak w odpowiadającym kolorze. Fot. Bartosz Jarosz.

Zajmująca całą szerokość ściany zabudowa kuchenna oferuje dużą powierzchnię roboczą. Do kamiennego blatu dobrano kompozytowy zlewozmywak  w odpowiadającym kolorze. Fot. Bartosz Jarosz.
  • Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
  • 04 lip 2012 10:13 (aktualizacja: 23 gru 2013 09:55)

Senny wulkan

Industrialny klimat wnętrza domu kreują materiały - beton oraz stal, a także dominujące barwy - czernie, grafity i szarości. Ten futurystyczny obraz uzupełniają ogniście pomarańczowe akcenty, które niczym lawa wydostają się na powierzchnię.

Zarówno przymiotnik industrialny, jak też kosmiczny czy bajkowy dobrze oddaje klimat i styl tego wnętrza. Aranżacja całego parteru, włącznie z prowadzącymi na piętro schodami, tworzy scenerię, która z powodzeniem mogłaby być ilustracją do opowieści fantasy. Ten niepowtarzalny, a przy tym elegancki, formalny charakter wnętrza to efekt udanego połączenia oryginalnych pomysłów oraz odważnie dobranych materiałów. Chociażby konstrukcja schodów - pomysł pana domu - spiralna, techniczna, stalowa, pomalowana farbą proszkową ze stopniami z litego drewna. Czy też betonowa ściana w salonie – stworzona przez architekt - wykończona tynkiem imitującym betonowe płyty, albo panele z czarno-białym nadrukiem jesiennego lasu, umieszczone m.in. w jadalni.

Na rozległej, połączonej powierzchni parteru kuchnia zadaje się być jedynie wycinkiem przestrzeni. Jednak gdy zajrzymy za oddzielającą strefy ściankę, okazuje się, że nie brakuje tu ani powierzchni roboczej, ani przechowywania. Jasnym staje się też, że pomarańczowe akcenty aranżacyjne, charakterystyczne dla całego parteru, tutaj właśnie mają swoje źródło. Kuchnię wyposażono w nieodzowne sprzęty AGD, praktyczne szuflady oraz wyciągi. Umieszczona na dwóch równoległych ścianach zabudowa uwzględnia szafki dolne z frontami w fornirze teakowym oraz szafki górne i fragment wysokiej zabudowy (odpowiadający wymiarom ścianki działowej) z frontami lakierowanymi w kolorze grafitowym. Całość uzupełniają umieszczone naprzeciw siebie, w całości pomarańczowe, otwarte szafki. Wszystkie fronty i lica szuflad wyposażone zostały w nowoczesne uchwyty krawędziowe w kolorze aluminium, a zwieńczeniem dolnej części zabudowy jest szary, kamienny blat.

PROJEKTANT

Anna Gruner

A2.Studio Pracownia Architektury i Reklamy

WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

Forum Dobrego Designu

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA