Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Półwysep zamyka typowo roboczą część kuchni. Zabudowa obok przypomina współczesną interpretację dawnego kredensu. Fot. Bartosz Jarosz.

Zobacz galerię [6 zdjęć]

Półwysep zamyka typowo roboczą część kuchni. Zabudowa obok przypomina współczesną interpretację dawnego kredensu. Fot. Bartosz Jarosz.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
29 maj 2009 12:18

Sklepik korzenny

Nowoczesność miesza się tutaj z kolonialnymi odniesieniami, a prostota z zaskakującymi rozwiązaniami. Aranżacja domu jest jak dobrze skomponowane danie, w którym różne smaki zostały idealnie wyważone.

Układ pomieszczeń na dolnej kondygnacji domu narzucał się sam – przestronny salon, jadalnia, a na peryferiach niewielka, ale wygodna kuchnia i jeszcze koniecznie miejsce na duże akwarium. Kuchnia miała być otwarta, ale dyskretna; potrzebne więc były, przynajmniej wizualne, granice. A kolory? Naturalne, ale wyraźne, stonowane, ale niemonotonne. Prace zaczęły się od budowy kilku elementów, które potrzebne były do stworzenia pożądanego efektu. Na styku holu i salonu wyrosła niewielka, skośnie ustawiona ściana wyznaczająca sposób percepcji przestrzeni – wchodzących do domu kieruje ku salonowi i jednocześnie przysłania, znajdujące się obok, wejście do kuchni. Dla spójności aranżacji, podobnie jak obudowa kominka w salonie, została w całości obłożona polerowanymi płytami gresowymi. Poszukiwanie miejsca na akwarium zaowocowało powstaniem malowniczej półścianki, dzięki której wodny świat zachwyca z obu stron. Jednocześnie nietypowa ścianka wizualnie zamyka wnętrze kuchni.

Salon i reszta dziennej strefy domu utrzymana jest w duchu nowoczesności, z odważnymi industrialnymi akcentami, jak płyty imitujące surowy beton na jednej ze ścian w salonie. Mimo to sprawia ciepłe i przyjazne wrażenie – to niewątpliwie zasługa dominujących tu brązów i delikatnych beży. Stojące tu meble w kolorze wenge przywołują skojarzenia ze stylem kolonialnym. Zabudowa kuchni natomiast łączy dwa kolory: dębu barwionego na wenge i dębu bielonego. Spina je piaskowy odcień kompozytowego blatu i półwyspu. Sama kuchnia to dwa równoległe rzędy zwartej zabudowy – we wnęce wysokie szafy ukrywają m.in. chłodziarko-zamrażarkę i piekarnik; po przeciwnej stronie – blat roboczy z podwieszanym zlewozmywakiem i kubiki niewielkich szafek wiszących. Strefę ściśle kuchenną zamyka półwysep, na którym zainstalowana została płyta grzejna oraz górujący nad nią okap ze szklaną czaszą. W stonowanej, klasycznej aranżacji kuchni, wzrok przyciąga wykończenie ściany nad półwyspem – cztery połączone tafle szkła zbrojonego wprowadzają ciekawy, industrialny akcent, a poza tym dobrze zabezpieczają ścianę przed zachlapaniem.

WASZE KOMENTARZE (2)

DODAJ KOMENTARZ
  • Zainteresowana, 2011-07-14 18:55:57

    Super
  • placebo, 2009-06-22 14:56:41

    najpiękniejszy element tego wnetrza?? bezsprzecznie akwarium. Uwielbiam takie niespodzianki

POLECAMY W SERWISACH