Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

W pomieszczeniu nie brakuje światła dziennego, wpadającego przez zajmujące całą ścianę okno, ani sztucznego, które zapewnia linia świetlna, oświetlenie w suficie (Delta Light) oraz lampy nad stołem („Gatsby” firmy Oligo). Fot. Monika Filipiuk.

W pomieszczeniu nie brakuje światła dziennego, wpadającego przez zajmujące całą ścianę okno, ani sztucznego, które zapewnia linia świetlna, oświetlenie w suficie (Delta Light) oraz lampy nad stołem („Gatsby” firmy Oligo). Fot. Monika Filipiuk.
  • Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
  • 07 wrz 2011 10:20 (aktualizacja: 23 gru 2013 12:20)

Słoneczne spotkania

Gdy w odwiedziny przyjeżdżają dzieci oraz dalsza rodzina, warto wykorzystać każdą chwilę, aby nadrobić spędzony osobno czas. Jakże przydatna okazuje się przestronna kuchnia, pozwalająca na wspólne gotowanie oraz jadalnia z dużym stołem, przy którym zmieści się cała rodzina.

Każdy element pomieszczenia sprzyja kreowaniu radosnej, rodzinnej atmosfery. Drewno orzecha, z którego wykonane są meble i podłogi, skutecznie ociepla wnętrza. Niebagatelną rolę odgrywa także zajmujące całą ścianę okno, zapewniające sporą dawkę światła. Przestronne wnętrze jest jasne, a jednocześnie przytulne – ogrzane drewnem i spowite łagodnym écru (kolor ścian). Na ponad dwudziestometrowej powierzchni bez trudu udało się zaaranżować codzienną jadalnię (druga – formalna – znajduje się w salonie), a także zmieścić obszerną zabudowę kuchenną z licznymi szufladami oraz słupkami, w których umieszczone zostały sprzęty AGD: ekspres do kawy, piekarniki (tradycyjny i parowy) oraz telewizor. Wszystkie kuchenne szafki, jak również stoły oraz barek w jadalni, wykonane są z fornirowanej płyty w kolorze orzecha o mocno usłojonej strukturze.

Tradycyjna, drewniana kuchnia przybrała wyraźnie nowoczesny charakter dzięki rezygnacji z meblowych uchwytów na rzecz ryflowania w górnej krawędzi frontów (w szafkach dolnych). Nowoczesny rys nadaje wnętrzu także czarny granit – wykonano z niego blat roboczy oraz okładzinę ściany nad blatem. Z uwagi na znaczną wysokość pomieszczeń, możliwe było obniżenie fragmentu sufitu, na którym umieszczona została linia świetlna, a od spodu zamontowano dodatkowe oświetlenie punktowe. Oświetlenie podszafkowe rozjaśnia strefę roboczą i eksponuje naturalną urodę kamienia. O wyjątkowości wnętrza decyduje także nietypowa architektura pomieszczenia. Pomimo że kuchnia ma charakter zamknięty, nie ma tu drzwi oddzielających ją całkowicie od salonu. Oba pomieszczenia łączy niewielkie przejście, które podczas przyjęć może pełnić rolę strefy, gdzie odstawiane są naczynia bez konieczności przechodzenia do kuchni.

WASZE KOMENTARZE (1) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

Forum Dobrego Designu

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA