Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Czerwone i czarne. Efektowna, połączona z jadalnią kuchnia, to domowe centrum, w którym zwykle toczy się życie rodziny. Na pierwszym planie – stół z barwionego na wenge dębu i komplet krzeseł (Natuzzi). Fot. Monika Filipiuk.

Zobacz galerię [6 zdjęć]

Czerwone i czarne. Efektowna, połączona z jadalnią kuchnia, to domowe centrum, w którym zwykle toczy się życie rodziny. Na pierwszym planie – stół z barwionego na wenge dębu i komplet krzeseł (Natuzzi). Fot. Monika Filipiuk.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
01 kwi 2008 00:00

Spójna osobowość

Ta niezwykła aranżacja pewnie nigdy by nie powstała, gdyby nie wizyta pani domu w pewnym... salonie kosmetycznym. Jego wystrój tak zachwycił właścicielkę mieszkania, że urządzenie swojego nowego lokum postanowiła powierzyć nikomu innemu, tylko autorce podpatrzonych tam rozwiązań.

Apartament zajmujący bagatela 150 m2 powstał poprzez połączenie dwóch sąsiadujących mieszkań. Niespodziewanie dla samych inwestorów, linii podziału między nimi nie dało się całkowicie zatrzeć – swoje zrobiła delikatna różnica poziomów, no i obecność komina. Projektantce pozostało z pozornej wady uczynić niepodważalny atut i tę naturalną granicę ciekawie wkomponować w przestrzeń. Słup kominowy stał się punktem rozpoczynającym umowną granicę podziału między kuchnią a salonem. Okazał się również przydatny z całkiem prozaicznego powodu – stworzył miejsce na zainstalowanie w kuchni telewizora. Pani domu jest zadowolona, bo często gotuje korzystając z telewizyjnych przepisów. Połyskujące płyty, ale tym razem w czarnym kolorze, posłużyły za obramowanie urządzeń AGD wprawionych w wysoką zabudowę. Tłem dla tych przyciągających wzrok płaszczyzn jest fornir hebanowy, którym wykończona jest większość szafek. Umieszczoną we wnęce wysoką zabudowę wieńczy podświetlony szklany pas, dzięki któremu mebel wydaje się optycznie lżejszy. Światło to ważny „element konstrukcyjny” tej aranżacji, tym ważniejszy, że w strefie kuchennej dostęp do światła naturalnego jest ograniczony.

Oprócz rozbudowanego oświetlenia sufitowego, mroki rozprasza nowoczesna i dekoracyjna szklana lampa nad stołem. W aranżacji całej dziennej strefy mieszkania niezwykle ważna jest spójność kompozycji. Służy jej m.in. powtarzalność wybranych elementów: ściana z pomalowanej na biało cegły czy namalowane na szarym tle schematyczne konary drzew przewijające się przez kuchnię, hol i salon. Wszystkie zakątki łączy też dynamiczna kompozycja sufitowa z zainstalowanymi we wnękach halogenami. Ale aranżację jednoczy przede wszystkim kolorystyka: szarości, głęboka czerwień, brązy. Wszystkie one spotykają się w zabudowie kuchennej tworząc jedyną w swoim rodzaju mieszankę. Centrum kuchennego życia skupia się na wyspie. Dzięki swoim słusznym rozmiarom, jest jednocześnie miejscem gotowania, zmywania oraz przygotowywania wszelkich kulinarnych produktów. Przykryta granitowym blatem wyspa od strony kuchni wyposażona jest w praktyczne szafki, z drugiej – widocznej również z salonu – częściowo przesłonięta jest prostokątnymi płytami z lakierowanego na wysoki połysk czerwonego MDF-u. Swoistym przedłużeniem wyspy jest stół z barwionego na wenge dębu, który jednocześnie wyznacza odrębnie potraktowaną przestrzeń jadalni.

WASZE KOMENTARZE (4)

DODAJ KOMENTARZ
  • sac, 2011-08-25 07:37:27

    TAK! tu się coś dzieje. Podoba mi się!
  • Zainteresowana, 2011-08-08 22:37:36

    Fajne trochę ciemne ale fajne
  • aga, 2009-06-30 16:25:53

    Rewelacyjne rozwiązanie kuchni! Takiego pomysłu szukałam - świetne połączenie blatu roboczego ze stołem jadalnym. Bardzo podoba mi się umiejscowienie szafek na ścianie z tyłu, efektowna jest też witrynka na szkło na ozdobnej ścianie.

    Duże brawa dla projektanta za funkcjonalność tego wnętrza.

  • nowy, 2009-05-13 12:56:20

    Może nieco jaśniejsza kuchnia by się przydała, ale i tak chciałbym tu mieszkać

POLECAMY W SERWISACH