Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Kuchnię wykonano według projektu architektów
przy wykorzystaniu fornirowanych
drewnem czereśni
korpusów i frontów firmy
BRW. Ścianę działową między
kuchnią a garderobą zaprojektowano
tak, by pomiędzy
szafami zabudować lodówkę
(Whirlpool). Fot. Bartosz Jarosz.

Zobacz galerię [5 zdjęć]

Kuchnię wykonano według projektu architektów przy wykorzystaniu fornirowanych drewnem czereśni korpusów i frontów firmy BRW. Ścianę działową między kuchnią a garderobą zaprojektowano tak, by pomiędzy szafami zabudować lodówkę (Whirlpool). Fot. Bartosz Jarosz.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
22 kwi 2013 11:46

Strefa smaków

Kuchenna wyspa czy półwysep to umowna granica pomiędzy przestrzenią kuchni i salonu. W tej kuchni półwysep to także strefa gotowania i pieczenia, miejsce gdzie można wyczarować dowolne smaki i zapachy.

Mieszkanie w XIX-wiecznej kamienicy na krakowskim Kazimierzu poddało się atmosferze tej wyjątkowej dzielnicy, przyciągającej mieszkańców i przyjezdnych do licznych klubów, kawiarni i pubów. Po generalnym remoncie wnętrze urządzono w stylu klubowym, ale nowocześnie i elegancko. Wszystko zaczęło się od kolorystyki – początkowo brana pod uwagę paleta beżów i bieli ustąpiła miejsca szarości oraz czerni zestawionej z drewnem czereśni i wenge. W mieszkaniu wyznaczone zostały dwie strefy: nocna i dzienna. Nocna obejmuje sypialnię i przestronną łazienkę – połączone dużą, przejściową garderobą. Dzienna to duży salon z otwartą kuchnią i jadalnią. W projekcie garderoby uwzględniono wnękę, w której od strony kuchni umieszczona została lodówka. Kuchnia jest wyrazista w formie, geometryczna i doskonale dopasowana do stylu całego mieszkania.

Punktem wyjścia dla projektu było jak najlepsze wykorzystanie przestrzeni, jaką architekci, a zarazem właściciele, mieli do dyspozycji, a jednym z głównych priorytetów – funkcjonalność. Półwysep mieści dodatkowe szuflady i piekarnik; można przy nim nie tylko gotować, ale i zjeść śniadanie. Bardzo istotne było dla nas oświetlenie, które obok koloru jest jednym z najważniejszych czynników decydujących o tym, czy w mieszkaniu będziemy czuć się dobrze – wyjaśniają architekci. – Zastosowaliśmy dużo różnych źródeł światła, szukaliśmy fajnych nowoczesnych lamp i ciekawych rozwiązań. W samej tylko kuchni mamy świetlik ukryty za olbrzymią płaszczyzną Lacomatu na suficie, obok rozświetlony halogenami drewniany sufit podwieszony nad półwyspem kuchennym, rozświetlone halogenami wnętrza szafek i świecącą taflę z Lacomatu za całym blatem kuchennym. Daje nam to bardzo przyjemną możliwość zmiany natężenia oświetlenia, a zatem i klimatu – nie tylko w kuchni, ale i w całej otwartej strefie dziennej. Trzy rzędy szafek górnych optymalnie wykorzystują powierzchnię ściany oferując sporo miejsca do przechowywania. Tu również funkcjonalność potraktowana została na równi z estetyką – połączenie drewna i szkła pozwoliło uzyskać efekt szlachetnego minimalizmu.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH