Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Symboliczne rozgraniczenie dokonuje się na podłodze: w salonie mamy ciemny palisander, natomiast w kuchni jasny gres polerowany. Fot. Bartosz Jarosz.

Symboliczne rozgraniczenie dokonuje się na podłodze: w salonie mamy ciemny palisander, natomiast w kuchni jasny gres polerowany. Fot. Bartosz Jarosz.
  • Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
  • 01 kwi 2008 00:00 (aktualizacja: 27 gru 2013 11:11)

Towarzyskie roszady

Znajomi, goście, wspólne obiady... – pani domu lubi gotowanie, towarzystwo, dynamiczną codzienność. Jej kuchnia musiała być wygodna i reprezentacyjna. Życie towarzyskie toczy się w salonie, w obrębie którego znajduje się także jadalnia.

Kuchnia to osobne, przechodnie pomieszczenie – prowadzi do niej wejście z holu, ale ma także łączność, przez maksymalnie szerokie przejście, z salonem. Jej autonomia została zaznaczona wykończeniem podłogi – to duże, jasne kafle, podczas gdy w salonie i holu wzrok przyciąga wyrazisty parkiet. Przemyślanie dobrana kolorystyka sprawia, że kuchnia widziana z salonu, jakby się wycofuje na dalszy plan, tworząc dla niego subtelne tło o kulinarnym podtekście. Gościom natomiast pokazuje swoje luksusowe oblicze: ultranowoczesny okap „Matrix” firmy Faber oraz fragment zabudowy meblowej, będącej wysmakowaną kontrastową układanką odcieni wenge i écru oraz powierzchni matowych i połyskujących, poprzecinanych poziomymi kreskami aluminiowych uchwytów.

W kamiennej mozaice nad blatem przewijają się wątki beżów i brązów, stanowiących kanwę wzornika barw całego apartamentu. Wnętrze kuchni to profesjonalne studio, przygotowane do obsłużenia każdej liczby gości. Wypełnia je mnóstwo szafek oraz szuflad, mieszczących wręcz niezliczoną ilość naczyń, drobiazgów i zapasów. Jest też ogromna lodówka typu side by side z barkiem, a na przestronnej płycie ceramicznej (z oferty marki Aeg-Electrolux) swobodnie mieści się pięć ganków. Mimo to zabudowa wydaje się jednak lekka, wręcz zwiewna i delikatna. Wiszące szafki, z jasnymi błyszczącymi frontami z płyty MDF „gubią” swe gabaryty w zestawieniu z równie jasnymi ścianami. Wrażenie subtelności potęguje, zgrany z nimi odcieniem, lśniący blat z kompozytu. Ciemnej, dolnej i wysokiej, zabudowie masywności ujmują aluminiowe cokoły oraz długie, wpuszczone we fronty uchwyty. W pojemnej zabudowie, przy oknie, za meblowym frontem ukryta została także pralka.

PROJEKTANT


Katarzyna Żukowska

Żukowska wnętrza

WASZE KOMENTARZE (2) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA