Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

W atmosferę dawnych czasów wpisują się frezowane fronty i przeszklenia z dekoracyjnymi szprosami, płytki imitujące stare kafle oraz sprzęt AGD w stylu kolonialnym. Projekt: Małgorzata Bacik, Andrzej Bacik. Fot. Jeremiasz Nowak.

Zobacz galerię [3 zdjęć]

W atmosferę dawnych czasów wpisują się frezowane fronty i przeszklenia z dekoracyjnymi szprosami, płytki imitujące stare kafle oraz sprzęt AGD w stylu kolonialnym. Projekt: Małgorzata Bacik, Andrzej Bacik. Fot. Jeremiasz Nowak.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Sołomiewicz
04 paź 2018 13:09

Urokliwa kuchnia w stylu klasycznym - zobacz gotowy projekt

Sąsiedztwo Wawelu zobowiązuje... Urządzona w stylu dwudziestolecia międzywojennego kuchnia wywiązuje się z tego zobowiązania z wyjątkowym urokiem. Klasyczne formy zestawiono tutaj z ponadczasową kolorystyką, a całość tworzy wysmakowaną kombinację.

Bardzo wysoka i stosunkowo wąska – taka była kuchnia w ponad stuletniej kamienicy usytuowanej vis à vis Wawelu. Wymarzona lokalizacja i budynek z własną historią i niezaprzeczalną duszą szły tutaj w parze z wyzwaniami, jakie stwarzały układ pomieszczenia oraz stare budownictwo. Właściciele tego wyjątkowego wnętrza o pomoc w jego urządzeniu zgłosili się do pracowni MM Architekci, którą znają prywatnie i z którą współpracowali przy okazji urządzania domu letniskowego kilka lat wcześniej.

Dzięki dobrej znajomości gustów klientów i zaufaniu jakim inwestorzy obdarzyli architektów, Małgorzata i Andrzej Bacikowie mieli dużo swobody w aranżowaniu wnętrz. Zależało im przede wszystkim na tym, aby w trakcie remontu kuchni, nie zatracić klimatu miejsca. Jednocześnie ważnym aspektem prac było wizualne poszerzenie przestrzeni i otwarcie perspektywy, tak aby uniknąć wrażenia przytłaczającej ciasnoty.

Starałam się uzyskać styl takiego okresu międzywojennego. Właściciele mają trochę swoich starych rzeczy, jak obrazki czy cukiernice, ale w kuchni znalazły się też inne elementy podkreślające to 20-lecie, jak chociażby ceramiczne uchwyty w meblach – opowiada Małgorzata Bacik. W atmosferę dawnych czasów wpisują się również frezowane fronty i przeszklenia z dekoracyjnymi szprosami, kamienne blaty, płytki imitujące stare kafle na ścianach czy – w końcu – sprzęt AGD utrzymany w stylu kolonialnym. Architekt postarała się o to, aby z wystrojem harmonizowały najmniejsze detale, od krzeseł wzorowanych na modelu sprzed lat, przez ręcznie uszyte poduszeczki na ich siedziskach, po specjalnie dobrane do charakteru wnętrza czarne okrągłe kontakty czy lustro wyszukane na targu staroci.

Szczególnym wyzwaniem okazały się kuchenne blaty. Wykonana na zamówienie zabudowa meblowa musiała być dokładnie docinana tak, aby wpasować ją w nierówne ściany dawnego budownictwa. Architekci zgłosili się do firmny Janpol, z którą współpracowali również przy urządzaniu domu letniskowego właścicieli mieszkania. Aranżacyjną wisienką na torcie jest natomiast znajdujący się na wysokości 4 metrów nad podłogą, kolebkowy sufit. Małgorzata przekonała inwestorów do tego, aby wypiaskować starą cegłę i pomalować belki na ciemnobrązowy kolor, podkreślając urodę wyjątkowego sklepienia.

Chociaż wysoka, kuchnia ma zaledwie 2,70 metrów szerokości. Dlatego też, obok zachowania klimatu starej kamienicy, ważnym aspektem projektu stało się poszerzenie wnętrza. Wykorzystano na przykład wnękę pozostałą po dawnej organizacji przestrzeni. Tam gdzie jest okap i płyta, dawno temu były drzwi prowadzące z klatki schodowej do kuchni. W poprzedniej aranżacji była tam lodówka. Ja natomiast wymyśliłam, że poszerzymy w tym miejscu blat, uzyskamy taką fajną wnękę, gdzie będzie można coś odstawić, wykorzystając przestrzeń – tłumaczy Małgorzata. Architekt wykorzystała również optyczne triki, sięgając po przeźroczysty stół i lampy, a także wieszając nad stołem lustro, które optycznie poszerza pomieszczenie.

Projekt wnętrza: Małgorzata Bacik, Andrzej Bacik, Pracownia Projektowa MM Architekci, www.mmarchitekci.pl

Zdjęcia: Jeremiasz Nowak. Stylizacja: Anna Bacik

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH