Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Zastosowanie dwóch różnych
kolorów szafek górnych (białych o gł. 35 cm i z jasnego dębu o gł. 60 cm)
pozwoliło stworzyć wrażenie
wnęki w drewnianym obramowaniu.
Mikrofalówka i piekarnik w zabudowie oraz okap wybrano z oferty firmy Teka. Fot. Bartosz Jarosz.

Zobacz galerię [6 zdjęć]

Zastosowanie dwóch różnych kolorów szafek górnych (białych o gł. 35 cm i z jasnego dębu o gł. 60 cm) pozwoliło stworzyć wrażenie wnęki w drewnianym obramowaniu. Mikrofalówka i piekarnik w zabudowie oraz okap wybrano z oferty firmy Teka. Fot. Bartosz Jarosz.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
09 kwi 2013 11:25

Wspólne chwile

W tej towarzyskiej kuchni wszystko jest możliwe. Gotowanie czy pieczenie to zawsze czas spędzony na miłej pogawędce. Biel, jasne drewno i kominek współtworzą klimatyczne wnętrze.

Od samego początku sprawa była jasna. Kuchnia nie będzie stanowiła oddzielnego, zamkniętego pomieszczenia. Nie pozwalał na to układ parteru, ale i oczekiwania właścicieli całkowicie do tej koncepcji nie pasowały. Marta i Mariusz chcieli mieć kuchnię otwartą, stanowiącą wspólną, reprezentacyjną przestrzeń połączoną z salonem i jadalnią, ale przy tym także ukrywającą cały bałagan związany z gotowaniem, pieczeniem i przygotowywaniem posiłków. Trzeba było te dwie kłócące się estetycznie idee ze sobą pogodzić.

- Udało się dzięki wprowadzeniu charakterystycznego kredensu z nadwieszoną szafką pomiędzy dwiema ściankami działowymi, oddzielającymi kuchnię od części bardziej formalnej – opowiada arch. Marcin Lewandowicz.

Funkcjonalnie od strony kuchni jest on przedłużeniem blatu roboczego, natomiast od strony stołu w jadalni stanowi dodatkową powierzchnię barową, na którą można odstawić talerz, szklankę czy półmisek jeszcze w trakcie spożywania posiłku. W przypadku całej strefy dziennej zachowany został stylistyczny reżim. Stanowi ona spójną, harmonijną całość, zarówno pod względem zastosowanych materiałów wykończeniowych, jak i kolorystyki. Jest jasna, ciepła i pełna naturalnego wdzięku. To zasługa głównie drewna, będącego materiałem dominującym i wyznaczającym rytm całej aranżacji. Zabudowa kuchenna wykonana została z forniru jasnego dębu połączonego z elementami z białego lakieru w wysokim połysku. Oba materiały doskonale do siebie pasują.

Dwa rzędy szafek górnych w dwóch różnych kolorach pozwoliły wytworzyć wrażenie wnęki w drewnianym obramowaniu – tłumaczy architekt.

Liczne szafki górne, szuflady oraz pojemna zabudowa dolna zapewniają sporą powierzchnię przechowywania oraz w zupełności wystarczającą ilość blatów roboczych. Wybarwienie drewna w części kuchennej jest dokładnie takie samo jak fornir drzwi wewnętrznych, parapetów czy szaf wnękowych w całej przestrzeni parteru. Dość nietypowe jest w tym wnętrzu usytuowanie lodówki, która znajduje się nie w samej kuchni, a dosłownie dwa kroki dalej (ok. 1,5 m) – w korytarzu. Takie rozwiązanie nie stanowi w żaden sposób utrudnienia funkcjonalnego, ma też walor estetyczny. Pozwoliło na lepsze wykorzystanie przestrzeni – brak kolejnej wysokiej zabudowy w kuchni nie skraca blatu roboczego i nie przytłacza optycznie.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH