Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Indoor gardening - czyli kuchnia w duchu eko. Fot. Blanco / Comitor

Zobacz galerię [4 zdjęć]

Indoor gardening - czyli kuchnia w duchu eko. Fot. Blanco / Comitor
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Usakiewicz
20 kwi 2018 08:37

Kuchnia w duchu eko - pachnąca ziołami z własnej uprawy

Indoor gardening to hobby, które znajduje coraz większe grono zwolenników. Założenie własnej uprawy ma wiele zalet i jest możliwe nawet na małym metrażu.

Niewielkie domowe kwietniki, szklarnie i hodowle ziół zyskują dużą popularność, wpisując się tym samym w ekologiczny styl życia w zgodzie z naturą. Poza domowymi uprawami, coraz większym zainteresowaniem cieszy się segregacja odpadów, a niedaleką przyszłością jest także samodzielne produkowanie nawozów.

W niewielkich kuchniach najlepiej sprawdzą się doniczki postawione na półkach i parapetach czy kwietniki zawieszone na ścianie lub suficie. Moda na ogród w domu promuje zdrowe odżywianie. Co więcej, rośliny, także te w domu, mają pozytywny wpływ na nasze samopoczucie - oczyszczają powietrze i produkują tlen, co jest szczególnie cenne w dużych miastach, zmagających się z problemem smogu. Domowy ogród nie wymaga dużych nakładów finansowych, a może przynieść wiele radości. Oaza w mieszkaniu wyciszy nasze zmysły i może również wzbogacić naszą dietę.

Co można wyhodować w kuchni?

Najbardziej popularnymi roślinami, które uprawiamy w kuchniach są szczypiorek, rzeżucha, rozmaryn, tymianek, pietruszka, i bazylia. Na parapecie z powodzeniem możemy uprawiać także pomidory i paprykę. Najważniejszym czynnikiem, wpływającym na wzrost ziół i warzyw, poza nawozem, jest odpowiednie oświetlenie. Najwięcej słońca potrzebują zioła, np. rozmaryn. Nieco mniej wymagające są natomiast pietruszka i szczypior. Doniczki z tymi warzywami mogą stać w półcieniu.

Rozwiązania przyjazne naturze

Na rynku dostępnych jest wiele produktów, które wspierają proekologiczną postawę. Wśród nowości pojawiły się między innymi urządzenia hydroponiczne do wzrostu ziół. Ich innowacyjność polega na tym, że rośliny nie wymagają gleby. Kolejna propozycją, wpisująca się w nurt eko, są specjalne systemy do segregacji odpadów o różnych rozmiarach i przeznaczeniu. Temat znany, ale nadal nie będący standardem w naszych domach, co pozostawia producentom szerokie pole do popisu. Funkcjonalne i proste w obsłudze selektory proponuje marka Blanco. To przemyślane i pomocne rozwiązanie ułatwi odpowiednie rozdzielenie śmieci, a przy okazji będziemy mieli porządek w szafce pod zlewozmywakiem. Co więcej Blanco wprowadziło ostatnio interesujący i bardzo funkcjonalny model zlewozmywaka Collectis kompatybilny z opisanymi systemami segregacji. Dodatkowa komora w połączeniu ze specjalnym wkładem daje nowe możliwości w zakresie radzenia sobie z odpadami organicznymi w kuchni. Obieramy i kroimy produkty na desce, potem jednym ruchem ręki przesuwamy resztki do specjalnego pojemnika. Następnie wkład z pokrywką możemy zawiesić w koszach selektorów o różnej pojemności. Proste!

Komfortowe centrum dowodzenia

Ekologiczna kuchnia, dzięki nowoczesnym rozwiązaniom z łatwością stanie się funkcjonalnym centrum dowodzenia. Jak twierdzą eksperci, zagospodarowanie przestrzeni skoncentrowanej w pobliżu zlewozmywaka to czynnik, który ma największy wpływ na komfort pracy w kuchni. - Strefa wokół zlewozmywaka jest niezwykle ważnym, wielozadaniowym stanowiskiem roboczym, które służy nie tylko do mycia naczyń czy produktów spożywczych, ale także do wstępnej obróbki potraw oraz realizacji innych domowych zadań. Praktyczny zlewozmywak z różnymi udogodnieniami, niezależnie od swoich rozmiarów może np. ułatwić pielęgnację domowego ogródka. Wyciągana wylewka w baterii kuchennej będzie pomocnym rozwiązaniem, które umożliwia nawadnianie roślin bezpośrednio z kranu. Dobrze przemyślana i zagospodarowana strefa zmywania, poprawia komfort pracy. Wykorzystanie dodatkowych, przydatnych akcesoriów: dopasowanych do komory desek do krojenia, ociekaczy, odsączarek, pojemników czy kratek umieszczanych na dnie komory pomaga w utrzymaniu porządku oraz pozwala na oszczędność miejsca, którego często brakuje w kuchni – wyjaśnia Magdalena Wrońska-Shohag, wiceprezes Zarządu marki Comitor.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH