Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
17 wrz 2013 14:20

Mokra strefa

Strefa zmywania to jedna z pięciu stref, która obowiązkowo musi znaleźć się w każdej kuchni. Będzie wygodnym i funkcjonalnym miejscem pracy tylko wtedy, jeśli ją dobrze zaplanujemy.

Jak to zrobić, radzą projektanci Monika i Adam Bronikowscy z pracowni HOLA Design.

Kuchnia.
fot. Oras

' title=

Serce strefy zmywania stanowi zlewozmywak. Jedno- lub wielokomorowy, który może być wyposażony w dodatkowe mniejsze komory, nakładki, dozownik do płynu do naczyń czy nowoczesną baterię. Ze zlewozmywakiem najczęściej w parze idzie zmywarka. Duża lub mniejsza, w zabudowie lub wolno stojąca. Jeśli jej nie ma, większą rolę odgrywa ociekacz. Można go wówczas ukryć np. w szafce, aby pomieścić i jednocześnie schować przed wzrokiem większą liczbę umytych ręcznie naczyń. Mniejszy i częściej spotykany będzie jednak ociekacz w wersji nablatowej bezpośrednio sąsiadujący ze zlewozmywakiem.

Zlewozmywak.
fot. Kludi

Jeśli kontakt z wodą, to i wycieranie. Niezastąpione w kuchni ścierki mogą mieć własną przestrzeń zarezerwowaną w obrębie strefy zmywania. Dla zwolenników prostych, pustych wnętrz świetnym rozwiązaniem będzie natomiast wąski, wysuwany słupek dolnej zabudowy meblowej obok szafki zlewozmywakowej, kryjący wieszak na podręczne ścierki.

Uzupełnieniem strefy zmywania jest strefa przechowywania środków czystości, w tym preparatów wykorzystywanych w zmywarkach – warto, aby były pod ręką.

Dobra lokalizacja

Strefę zmywania z oczywistych względów jako ostatnią przywraca się do porządku po przygotowaniu lub spożyciu posiłku. Z tego względu najlepiej, jeśli uda się ją zaplanować w miejscu niewyeksponowanym, mniej widocznym z części dziennej lub jadalnianej. Należy przy tym pamiętać, że zlewozmywak wchodzi w skład „trójkąta roboczego” – zasady, według której planuje się wzajemny układ głównych elementów kuchennego życia (lodówki, zlewu i kuchenki).

Z tego powodu, chcąc ukryć strefę zmywania przed wzrokiem gości, należy jednocześnie pamiętać, aby zbyt mocno nie oddalić jej od strefy przechowywania i przyrządzania posiłków. Takie rozwiązanie może być później niewygodne w codziennym użytkowaniu.

Kuchnia.
fot. Proj. Monika i Adam Bronikowscy, Fot. Bartosz Jarosz.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH