Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Nowoczesna kuchnia, w której całość strefy roboczej przeniesiono na wyspę. Znalazł się tutaj całkiem spory blat do przygotowywania potraw, płyta grzejna oraz zlewozmywak. Projekt: Chantal Springer. Fot. Bartosz Jarosz

Zobacz galerię [7 zdjęć]

Nowoczesna kuchnia, w której całość strefy roboczej przeniesiono na wyspę. Znalazł się tutaj całkiem spory blat do przygotowywania potraw, płyta grzejna oraz zlewozmywak. Projekt: Chantal Springer. Fot. Bartosz Jarosz
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Sołomiewicz
27 maj 2016 14:29

Zmywanie na wyspie i półwyspie: pomysły projektantów

W nowoczesnej kuchni strefa zmywania nie musi być schowana pod ścianą. Możemy śmiało zaplanować ją na wyspie lub półwyspie kuchennym i cieszyć się związaną z tym wygodą.

Modna strefa zmywania w nowoczesnych kuchniach często usytuowana jest właśnie w obrębie wyspy lub półwyspu kuchennego. Choć jesteśmy przyzwyczajeni do zmywania przy ścianie, takie rozwiązanie ma swoje zalety.

Przede wszystkim należy pamiętać, że strefa zmywania jest jedną z najbardziej eksploatowanych stref roboczych w kuchni. Tutaj przygotowujemy produkty spożywcze przed ich dalszą obróbką, zmywamy czy myjemy warzywa bądź owoce. W związku z tym sporo czasu spędzamy właśnie nad zlewem. Urządzając go na wyspie lub półwyspie umożliwiamy osobom pracującym w kuchni swobodną interakcję z domownikami. 

Urządzenie strefy zmywania w centrum kuchni jest również idealnym rozwiązaniem wówczas, gdy chcemy zrezygnować z dolnej zabudowy i np. połączyć wyspę z wysoką zabudową pod sam sufit. Wreszcie, zlewozmywak na wyspie bądź półwyspie może być zlewem dodatkowym. Jest to coraz popularniejsze rozwiązanie spotykane w nowoczesnych kuchniach. Wówczas zlew "główny" instaluje się w tradycyjnym miejscu - przy ścianie, a na wyspie montuje się niewielki zlewozmywak, w którym można opłukać owoce czy warzywa przed spożyciem. 

 

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH