Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Sedes i bidet umieszczono na oryginalnym tle – ściana i podłoga w tym miejscu obłożone zostały parkietem przemysłowym. Fot. Bartosz Jarosz.

Sedes i bidet umieszczono na oryginalnym tle – ściana i podłoga w tym miejscu obłożone zostały parkietem przemysłowym. Fot. Bartosz Jarosz.
  • Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
  • 01 kwi 2008 00:00 (aktualizacja: 31 sty 2014 14:26)

Drewno w łazience. Pomysłowa aranżacja

Czy przezroczyste ściany w łazience to dobry pomysł? A parkiet na ścianie, prysznic pod skosami? I Owszem. Łamanie stereotypów bywa wdzięcznym zajęciem i przynosi nieraz zadziwiające efekty.

Ten przestronny dwukondygnacyjny segment to przestrzeń jednoosobowa. Powstała w zgodzie z upodobaniami samotnego młodego człowieka, którego głównym życzeniem była maksymalna otwartość wszystkich wnętrz. W efekcie umieszczona na piętrze prywatna strefa jest jedną ogromną sypialnią z umownie tylko wydzielonym kącikiem do pracy, no i z osobistą łazienką.

Drewniane krokwie pod sufitem

Wnętrze jest zupełnie niezwykłe nie tylko ze względu na brak podziałów, ale przede wszystkim na niestandardową wysokość i malowniczą konstrukcję drewnianych krokwi. Gospodarz nie chciał ukrywać ich pod podwieszanym sufitem, a – wręcz przeciwnie – zachować jako niebanalny element aranżacji. Jedyną ingerencją w pierwotny stan było pomalowanie krokwi i stropu na śnieżnobiały kolor.

Łazienka to jedyne wydzielone i zamknięte drzwiami pomieszczenie w prywatnej części mieszkania, ale i tutaj to zamknięcie nie jest ani całkowite, ani oczywiste. Projektant, przy pełnej aprobacie gospodarza, część ścian zastąpił taflami mlecznego szkła, które nie całkiem przezroczyste pozwalają jednak na przenikanie światła i niwelują wrażenie zamknięcia.

Łazienka na poddaszu

Wnętrze łazienki jest przestronne, ale jego powierzchnię częściowo ograniczają skosy dachowe. Wbrew zazwyczaj stosowanym rozwiązaniom, projektant zdecydował się na umieszczenie pod skosami kabiny prysznicowej. Jak sam mówi – przeznaczone na nią miejsce jest na tyle duże, że pochyłości w żaden sposób nie utrudniają swobodnego brania natrysku.

Przestrzeń łazienki została zorganizowana wokół specjalnie wzniesionego filaru, który oddziela niemal całkowicie otwarty natrysk od miejsca ustawienia wanny. Ten prostopadłościenny, sięgający sufitu słup posłużył jednocześnie do zainstalowania baterii – z jednej strony prysznicowej, z drugiej – wannowej. Wszystkie pozostałe strefy są również starannie zaakcentowane – na umywalkę przeznaczona została specjalna wnęka wykończona mozaiką.

Tłem dla sedesu i bidetu jest parkiet przemysłowy, który z podłogi powędrował też na ścianę. Całości dopełniają otwarte półki wymodelowane z płyt gipsowo-kartonowych.

PROJEKTANT

Piotr Gierałtowski

Gierałtowski & Partnerzy

WASZE KOMENTARZE (1) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA